Wykonanie
Szukacie idealnego przepisu na domowe ciasto na pizzę? Właśnie znaleźliście! Przepis jest wytworem Pana domu, który po połączeniu kilku różnych przepisów na przestrzeni ostatniego roku uzyskał idealny smak. Skosztujcie i podzielcie się swoimi odczuciami!

Składniki na ciasto:250ml letniej
wody1 płaska łyżka
cukru30g
drożdży400g
mąki tortowej1/2 łyżeczki
soli20g
masła1 łyżka
oliwy z oliwekWierzchnią część pizzy można wypełnić składnikami wedle upodobania.My dla przykładu proponujemy następujące rozwiązanie:Składniki na wierz pizzy:2
cebule0,5 kg obranych
pieczarek05, kg
startego sera żółtego
szynkasalamiketchuporeganobazyliałyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Do letniej
wody wsyp
cukier i zamieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj
drożdże i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
Drożdże odstaw w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut dopóki nie pojawią się pęcherzyki.Przesiej
mąkę, do której dodaj
sól,
masło i
oliwę z oliwek. Utwórz dołek do którego wlej gotowe
drożdże. Całość wymieszaj, najlepiej łyżką do uzyskania miękkiego ciasta.Wyciągnij ciasto z miseczki na oproszoną
mąką stolnicę i wyrób je aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Kiedy będzie gotowe włóż je do naczynia (wcześniej oproszonego
mąką) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż do wyrośnięcia.Po określonym czasie kiedy ciasto już urośnie należy je rozwałkować lub ręcznie uformować na grubość i wielkość tak aby pasowało do posiadanej przez Ciebie blachy. Ciasto można podzielić na kilka części tworząc kilka mniejszych pizz.Wypełnij wierz pizzy wg. swoich upodobań.Piecz ok. 40 min w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 170 st.