Wykonanie
Patrząc na nazwy, można powiedzieć, że
batat i
banan są ze sobą spokrewnione. Jednak, to tylko przypadek, ale taka miła gra słów. Natomiast w smaku pasują do siebie tak idealnie, że znów muszę się uśmiechać, na myśl, że może jednak? Sami spróbujcie. Zresztą
bataty zdecydowanie za mało popularne są na naszych stołach, więc zapraszam do spróbowania w takiej oto, łatwej i pysznej wersji.Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege1
batat2
banany10 łyżek
mąki5 łyżek
mączki ziemniaczanej5 łyżek
płatków owsianych200 ml
wody1 łyżeczka
proszku do pieczenia (opcjonalnie)nieco
cynamonuolej do smażenia
Batata zetrzeć na drobnej tarce,
banany rozgnieść widelcem,
płatki owsiane zmiksować na gładko z odrobiną
wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć powoli na małym ogniu z obu stron na złoto.Jeśli będzie trudno je smażyć i będą się rozpadały, można dodać więcej
mąki. W środku mają być miękkie i wilgotne.Podawać z
jogurtem roślinnym,
syropem z agawy lub klonowym i koniecznie świeżymi listkami
bazylii.