Wykonanie
Placek ten da się przygotować w trzy minuty. No dobrze, w pięć. Do tego dochodzi jeszcze pieczenie, ale całość i tak nie zajmie wam więcej czasu niż udanie się do sklepu, sterczenie przed regałem ze
słodyczami, czekanie przy
kasie i powrót do domu. Namawiam Was do wypróbowania, można robić najróżniejsze warstwy
owocowe, więc warto sobie zapisać ten przepis jako podstawowy.Kruchy placek(wielkość blachy, ok. 30 x 35 cm)Warstwa krucha:100 g
cukru250 g
mąki2
żółtka1/2 kostki miękkiego
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWarstwa owocowa:500 g kompotu z
rabarbaru z małą ilością soku* (można zastąpić
musem jabłkowym lub innym)2
jabłka (można pominąć, jeżeli ciasto robimy z
musem jabłkowym)2 – 3 łyżki
kaszy manny (nieugotowanej)2
białka100 g
cukruBiałka oddzielić od
żółtek.
Żółtka,
mąkę,
masło i
cukier wymieszać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w jedną całość (nie wyrabiać za długo, ma być tylko dokładnie wymieszane). Rozdrobnić je palcami na blachę wysmarowaną
masłem. Uklepać, aby całe dno blaszki było dokładnie przykryte i podziobać widelcem.Kompot z
rabarbaru wymieszać z obranymi, utartymi na grubej tarce
jabłkami, z
kaszą manną i wyłożyć na ciasto.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na mus i wygładzić. Piec około 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy 180 C.Pycha, przekonajcie się sami!*Kompot w Polsce oznacza właściwie
sok owocowy z pływającymi
owocami, natomiast w Niemczech jest odwrotnie,
owoce w słoiku z mała ilością soku, czyli kompot
rabarbarowy ma podobną konsystencję do
musu jabłkowego.