ßßß Cookit - przepis na Bardzo szybki, kruchy placek z kompotem rabarbarowym i z jabłkami

Bardzo szybki, kruchy placek z kompotem rabarbarowym i z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Placek ten da się przygotować w trzy minuty. No dobrze, w pięć. Do tego dochodzi jeszcze pieczenie, ale całość i tak nie zajmie wam więcej czasu niż udanie się do sklepu, sterczenie przed regałem ze słodyczami, czekanie przy kasie i powrót do domu. Namawiam Was do wypróbowania, można robić najróżniejsze warstwy owocowe, więc warto sobie zapisać ten przepis jako podstawowy.
Kruchy placek
(wielkość blachy, ok. 30 x 35 cm)
Warstwa krucha:
100 g cukru
250 g mąki
2 żółtka
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa owocowa:
500 g kompotu z rabarbaru z małą ilością soku* (można zastąpić musem jabłkowym lub innym)
2 jabłka (można pominąć, jeżeli ciasto robimy z musem jabłkowym)
2 – 3 łyżki kaszy manny (nieugotowanej)
2 białka
100 g cukru
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, mąkę, masło i cukier wymieszać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w jedną całość (nie wyrabiać za długo, ma być tylko dokładnie wymieszane). Rozdrobnić je palcami na blachę wysmarowaną masłem. Uklepać, aby całe dno blaszki było dokładnie przykryte i podziobać widelcem.
Kompot z rabarbaru wymieszać z obranymi, utartymi na grubej tarce jabłkami, z kaszą manną i wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na mus i wygładzić. Piec około 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy 180 C.
Pycha, przekonajcie się sami!
*Kompot w Polsce oznacza właściwie sok owocowy z pływającymi owocami, natomiast w Niemczech jest odwrotnie, owoce w słoiku z mała ilością soku, czyli kompot rabarbarowy ma podobną konsystencję do musu jabłkowego.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/04/bardzo-szybki-kruchy-placek-z-kompotem.html