ßßß
Laura Calder to gospodyni programu „Kuchnia francuska po prostu” emitowanego przez stację Kuchnia Plus. Lubię oglądać jej program i czasami zabieram jakiś przepis do własnej kuchni. Dziś przygotowałam sałatkę grecką według przepisu Laury. W moim przepisie nie ma jednak czerwonej cebuli, ponieważ nie przepadam za cebulą w sałatkach. Podałam tą sałatkę już na dwóch spotkaniach ze znajomymi i goście byli zachwyceni.Składniki:3 długie ogórki6 pomidorów5 garści sałaty roszponki lub lodowej300 g czarnych oliwek3 łyżki kaparów200 g fety1 czubata łyżka suszonego oregano1/2 szklanki oliwy2 łyżki octu winnegokropla octu balsamicznegosól i pieprzWykonanie:Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich nasiona ( ja robię to łyżeczką) i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski. Pomidory sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę, a następnie przecedzić przez sito, aby usunąć nadmiar soku. Wrzucić do miski z ogórkami.Roszponkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Dodać do warzyw w misce ( jeśli użyjemy sałaty lodowej wówczas kroimy ją w cienkie paseczki). W kubeczku przygotować sos: wlać oliwę z oliwek, ocet winny, ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać oregano, sól i pieprz. Wymieszać ponownie. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać. Warzywa z sosem przełożyć do miski lub na płaski talerz. Fetę pokroić w kostkę, oliwki w krążki. Sałatkę posypać po wierzchu najpierw fetą, potem oliwkami i na końcu kaparami.