Wykonanie
Laura Calder to gospodyni programu „Kuchnia francuska po prostu” emitowanego przez stację Kuchnia Plus. Lubię oglądać jej program i czasami zabieram jakiś przepis do własnej kuchni. Dziś przygotowałam
sałatkę grecką według przepisu Laury. W moim przepisie nie ma jednak
czerwonej cebuli, ponieważ nie przepadam za
cebulą w sałatkach. Podałam tą
sałatkę już na dwóch spotkaniach ze znajomymi i goście byli zachwyceni.Składniki:3 długie
ogórki6
pomidorów5 garści
sałaty roszponki lub lodowej300 g czarnych
oliwek3 łyżki
kaparów200 g
fety1 czubata łyżka
suszonego oregano1/2 szklanki
oliwy2 łyżki
octu winnegokropla
octu balsamicznegosól i
pieprzWykonanie:
Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich nasiona ( ja robię to łyżeczką) i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski.
Pomidory sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę, a następnie przecedzić przez sito, aby usunąć nadmiar soku. Wrzucić do miski z
ogórkami.
Roszponkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Dodać do warzyw w misce ( jeśli użyjemy
sałaty lodowej wówczas kroimy ją w cienkie paseczki). W kubeczku przygotować sos: wlać
oliwę z oliwek,
ocet winny,
ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać
oregano,
sól i
pieprz. Wymieszać ponownie. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać. Warzywa z sosem przełożyć do miski lub na płaski talerz.
Fetę pokroić w kostkę,
oliwki w krążki.
Sałatkę posypać po wierzchu najpierw
fetą,
potem oliwkami i na końcu
kaparami.