Rösti to tradycyjne szwajcarskie placki ziemniaczane z dodatkiem cebuli i sera. Zainspirowana pomysłem Eksperymentu sobotniego na rösti ziemniaczane stworzyłam wczoraj swoją wersję tego pysznego dania. Zamiast ziemniaków do placków użyłam cukinii. Placuszki wyszły puszyste i aromatyczne. Idealnie pasują jako dodatek do dań mięsnych.Składniki:1 średnia cukinia1 łyżka suszonego oreganotrochę świeżej pietruszki1/2 cebuli1 jajko4 kopiaste łyżki mąki pszennejszczypta pieprzy Cayennesólpieprzolej do smażeniaWykonanie:Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę zetrzeć na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę, oregano, posiekaną natkę pietruszki, pieprz Cayenne oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć nie duże placki, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu placki odsądzać z tłuszczu na ręczniczku papierowym.