Wykonanie

Ostatnio często przyrządzam na obiad roladki z
kurczaka lub
indyka z dodatkiem
fety i
suszonych pomidorków – uwielbiam to nadzienie. Do roladek staram się wymyślać różne dodatki, aby obiad dla domowników nie było zbyt monotonny. Dziś przygotowałam roladki z glazurowaną
marchewką. Bardzo lubię
marchewkę na słono z dodatkiem
czosnku i przypraw. Za to od dziecka nie przepadam za naszą sztandarową
marchewką z
groszkiem. Glazurowana
marchewka świetnie pasuje także do
ryby w ziołach.Składniki, 4 porcje :4 pojedyncze
piersi z kurczaka8
suszonych pomidorków1/3 kostki
sera feta2 łyżki
przyprawy ziołowej do grilla4 łyżki
oliwy z oliwek4 duże
marchewki3 ząbki
czosnku2 woreczki
białego ryżusólpieprzWykonanie:Roladki:
Kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek. Następnie każdą pierś przekroić wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa kotlety.
Mięso delikatnie rozbić ( ja zawijam
mięso w folię spożywczą, wówczas podczas rozbijania
mięso się nie rozpada). Jedną stronę posypać
solą i
pieprzem, a drugą
przyprawą ziołową do grilla.
Ser feta pokroić w grube podłużne słupki ( ja kroję paski od dłuższego
boku).
Pomidorki osączyć z zalewy.
Mięso ułożyć na desce lub foli aluminiowej tak, aby strona z
solą i
pieprzem była u góry. Na każdej porcji
mięsa ułożyć słupek
fety i
suszone pomidorkami (2
pomidorki na sztukę ).
Mięso zawinąć ciasno w zgrabne roladki i spiąć wykałaczką, aby roladki w trakcie pieczenie się nie rozpadły. Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę
oliwy z oliwek i 1 łyżkę zalewy z
suszonych pomidorów. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i każdą sztukę polać po wierzchu
oliwą ( 1 łyżka). Roladki piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Ryż:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Marchewka:
Marchewkę obrać i pokroić w ok. 1 cm krążki. Na patelni rozgrzać pozostała
oliwę z oliwek ( 2 łyżki) i wrzucić
marchewkę. Smażyć około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upływie 10 minut warto sprawdzić twardość
marchewki. Jeśli będzie za twarda smażyć dłużej. Następnie na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażyć około 3 minut. Miękką
marchewkę zdjąć z ognia i przyprawić
solą i
pieprzem.Sposób podania: Na talerz wyłożyć
sałatę roszponkę lub inną dekoracyjną np.
lollo rossa. Na sałacie ułożyć po dwie roladki na porcję. Ugotowany
ryż przełożyć do filiżanek, lekko ubić, a następnie wybić na talerz – utworzy się ładny stożek.
Marchewkę wpierw osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru
oliwy, a następnie wyłożyć porcjami na talerze.