Wykonanie
Leczo to chyba najbardziej znana w Polsce węgierska potrawa. To rodzaj gulaszu
mięsno-warzywnego doprawionego mieloną
papryką. Przepis, który dziś przedstawię to pomysł mojej siostry. Przepis jest dziecinnie prosty w wykonaniu i można przygotować go w jednym garnku. W zależności od tego, co kto lubi leczo może być bardziej lub mniej pikantne. Ja wolę wersję łagodniejszą, jednak moje ostatnie leczo wyszło dość pikantne i nie pojadałam sobie zbyt wiele.Składniki:500 g
pieczarek500 g
kiełbasy śląskiej albo
parówkowej3 różnokolorowe
papryki2
cukinie2 duże
cebule3 duże
ogórki kwaszone1 puszka
czerwonej fasoli250 g
koncentratu pomidorowego2 szklanki zimnej
wodyketchup pikantny
vegetasól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę także pokroić w kostkę. Warzywa posypać 1 łyżką
vegety. Na patelni rozgrzać
olej i usmażyć na niej
pieczarki z
cebulą. Gdy
pieczarki zmiękną przełożyć je do dużego garnka.
Papryki umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Na taj samej patelni rozgrzać odrobinę
oleju i smażyć
paprykę przez około 5 minut. W
między czasie obrać
cukinie i także pokroić ją w kostkę. Wrzucić na patelnię, posypać 1 łyżką
vegety i smażyć razem z
papryką dalsze 5 minut. Całość przełożyć do garnka z
pieczarkami.
Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przesmażyć chwilę na tej samej patelni. Wrzucić do garnka z warzywami.
Ogórki pokroić w kostkę,
fasolę osączyć z zalewy i dodać do garnka z warzywami. Całość zamieszać.Dodać
koncentrat pomidorowy, około 200 g
ketchupu ( wszytko zależy od tego jak pikantne dania, kto lubi), posolić, popieprzyć i podlać
wodą. Całość gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.