Wykonanie

Crumble to danie brytyjskiego pochodzenia oznaczające
owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką. Do crumble najczęściej wykorzystujemy
jabłka,
jeżyny,
maliny,
truskawki,
jagody,
śliwki,
rabarbar. Sezon
owocowy w pełni dlatego zachęcam do przygotowanie tego banalnie prostego deseru. Ja przygotowałam ostatnio wersję
jagodowo-
malinową i podałam ją z
lodami śmietankowymi-pychota.Składniki, 4 porcje:250 g
malin100 g
jagód200 g
mąki pszennej100 g
cukru100 g
margarynyWykonanie:
Owoce dokładnie umyć (ja
jagody moczę chwilę w letniej wodzie, a następnie spłukuję strumieniem
wody).
Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć
mąkę oraz
cukier, a następnie całość zalać stopioną
margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników.Do kokilek lub małych form na tarty włożyć
maliny i
jagody.
Owoce przykryć warstwą kruszonki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut, aż kruszonka się zrumieni. Podawać ciepłe, z dodatkiem
jogurtu lub
lodów.