Wykonanie

Pogoda znów bardziej przywodzi na myśl ponury początek roku szkolnego, niż rozpoczynające się dziś przecież letnie wakacje. Od rana pada, zalewając moje doniczki z warzywami i kwiatami, a
ślimaki, które w
słoneczne dni chowają się gdzieś po kątach, powychodziły z kryjówek i już pewnie zacierają swoje różki na moją
sałatę.Zuzia czekając na rozpoczynający się w poniedziałek obóz letni w przedszkolu,
spędza czas na wsmarowywaniu play doh w nasz szklany stolik
kawowy, a ja powoli dojrzewam do rozpoczęcia segregowania i porządkowania moich blogowych przydasiów oraz wszystkich tych talerzy, kubeczków i pater, na które w kuchni i salonie nie ma już miejscu. Co prawda jeszcze nie wypadają z szafek, gdy je otwieram, by po coś sięgnąć, ale przeżywam jednak troszkę fakt, że Zuzia idzie do przedszkola i potrzebne mi coś, co odwróci moją uwagę od tego, jak szybko nasza mała Gwiazdka rośnie i jak niemądre jest to, że
będę za nią tęsknić przez te kilka godzin dziennie, mimo iż tak długo czekałam ne te trochę swobody ;) Zabieram się zatem powolutku za generalne porządki, a w międzyczasie rozczulam się nad miską z
ciastem, patrząc jak Zuzia przyciąga do kuchennego blatu jedno z krzeseł, by lepiej widzieć, co ciekawego robię.Wspominałam Wam już te muffiny z
jagodami, które zamarzyły się ostatnio Piotrkowi i Zuzi, prawda? Skoro tak bardzo o nie prosili, obiecałam, że je upiekę i słowa musiałam dotrzymać. Świeżych leśnych
jagód niestety w Irlandii kupić się nie da, więc nam musiały wystarczyć
borówki, Wam jednak zdecydowanie polecam tu
jagody.Muffiny są miękkie i puszyste, o konsystencji trochę bardziej przypominającej ciasto, niż typowe, mięsiste muffinki. Nie zawierają zbyt wiele
cukru, a
słodyczy nadają im głownie
banany, pamiętajcie więc, by wybierać te najbardziej dojrzałe.Polecam :)

* przepis pochodzi z ksiązeczki „Keeling’s
love to grow. Recipes from your garden”Składniki na 12 muffinów:300g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody100g jasnego
cukru muscovado50g
płatków owsianych plus około 1 łyżki do posypania muffinów przed pieczeniem2 bardzo dojrzałe
banany285ml
maślanki5 łyżek
oliwy (zwykłej, nie extra virgin) lub
oleju roślinnego2
białkaokoło 150g
jagód lub
borówekWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sodę wymieszaj w dużej misce. Odłóż na bok łyżkę
cukru, a pozostały wmieszaj razem z
płatkami owsianymi do misy z
mąką.W drugiej misce rozgnieć
banany niemal na papkę. Dodaj
maślankę,
olej i
białka, po czym wymieszaj dokładnie.Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj krótko, niezbyt dokładnie. Masa powinna być grudkowata i może być w niej wciąż widoczna
mąka. Na koniec wmieszaj ostrożnie
jagody.Ciasto przelej do formy wyłożonej papilotkami, wypełniając je niemal po brzegi. Posyp po wierzchu odłożonym wcześniej
cukrem i
płatkami owsianymi.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż wyrosną i zarumienią się. Upieczone pozostaw przez kilka minut w formie, po czym przełóż na kratkę do studzenia.Smacznego :)
