Wykonanie
Muffinkowe szaleństwo trwa, kolejny przepis Nigelli wypróbowany. Chociaż i przy nim trochę eksperymentowałam. Zmniejszyłam ilość
proszku do pieczenia i
cukru, dodałam za to więcej
jagód. Zmieniłam także proporcje
mąki. Wyszły genialne. Podaje zmieniony przepis:Składniki na 12 sztuk:125g
mąki pszennej125g
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody90g
cukru125 ml
oleju roślinnego125 ml
maślanki1
jajko100-150g
jagódpłatki migdałów (opcjonalnie)Przygotowanie:W osobnych naczyniach wymieszać składniki mokre i suche. Następnie połączyć razem delikatnie zawartość obu misek.Dodać
jagody. Masę rozłożyć do foremek (do ok 3/4 ich wysokości). Można ułożyć na górę
płatki migdałów. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Asia