ßßß
Pogoda znów bardziej przywodzi na myśl ponury początek roku szkolnego, niż rozpoczynające się dziś przecież letnie wakacje. Od rana pada, zalewając moje doniczki z warzywami i kwiatami, a ślimaki, które w słoneczne dni chowają się gdzieś po kątach, powychodziły z kryjówek i już pewnie zacierają swoje różki na moją sałatę.Zuzia czekając na rozpoczynający się w poniedziałek obóz letni w przedszkolu, spędza czas na wsmarowywaniu play doh w nasz szklany stolik kawowy, a ja powoli dojrzewam do rozpoczęcia segregowania i porządkowania moich blogowych przydasiów oraz wszystkich tych talerzy, kubeczków i pater, na które w kuchni i salonie nie ma już miejscu. Co prawda jeszcze nie wypadają z szafek, gdy je otwieram, by po coś sięgnąć, ale przeżywam jednak troszkę fakt, że Zuzia idzie do przedszkola i potrzebne mi coś, co odwróci moją uwagę od tego, jak szybko nasza mała Gwiazdka rośnie i jak niemądre jest to, że będę za nią tęsknić przez te kilka godzin dziennie, mimo iż tak długo czekałam ne te trochę swobody ;) Zabieram się zatem powolutku za generalne porządki, a w międzyczasie rozczulam się nad miską z ciastem, patrząc jak Zuzia przyciąga do kuchennego blatu jedno z krzeseł, by lepiej widzieć, co ciekawego robię.Wspominałam Wam już te muffiny z jagodami, które zamarzyły się ostatnio Piotrkowi i Zuzi, prawda? Skoro tak bardzo o nie prosili, obiecałam, że je upiekę i słowa musiałam dotrzymać. Świeżych leśnych jagód niestety w Irlandii kupić się nie da, więc nam musiały wystarczyć borówki, Wam jednak zdecydowanie polecam tu jagody.Muffiny są miękkie i puszyste, o konsystencji trochę bardziej przypominającej ciasto, niż typowe, mięsiste muffinki. Nie zawierają zbyt wiele cukru, a słodyczy nadają im głownie banany, pamiętajcie więc, by wybierać te najbardziej dojrzałe.Polecam :)
* przepis pochodzi z ksiązeczki „Keeling’s love to grow. Recipes from your garden”Składniki na 12 muffinów:300g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody100g jasnego cukru muscovado50g płatków owsianych plus około 1 łyżki do posypania muffinów przed pieczeniem2 bardzo dojrzałe banany285ml maślanki5 łyżek oliwy (zwykłej, nie extra virgin) lub oleju roślinnego2 białkaokoło 150g jagód lub borówekWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszaj w dużej misce. Odłóż na bok łyżkę cukru, a pozostały wmieszaj razem z płatkami owsianymi do misy z mąką.W drugiej misce rozgnieć banany niemal na papkę. Dodaj maślankę, olej i białka, po czym wymieszaj dokładnie.Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj krótko, niezbyt dokładnie. Masa powinna być grudkowata i może być w niej wciąż widoczna mąka. Na koniec wmieszaj ostrożnie jagody.Ciasto przelej do formy wyłożonej papilotkami, wypełniając je niemal po brzegi. Posyp po wierzchu odłożonym wcześniej cukrem i płatkami owsianymi.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż wyrosną i zarumienią się. Upieczone pozostaw przez kilka minut w formie, po czym przełóż na kratkę do studzenia.Smacznego :)