Wykonanie
Kolejny z
drożdżowych wypieków, których dużo ostatnio piekę i jeszcze więcej zjadam ;) Tym razem
drożdżowy placek z
rabarbarem, który pojawił się już w sklepach i na straganach, i z którego wszechobecności chętnie korzystam. W końcu to jeden ze smaków dzieciństwa, które tak przyjemnie jest odtworzyć we własnej kuchni :)Placek jest bardzo smaczny i zdecydowanie w wiosennym klimacie, idealny na pikniki i leniwe popołudnia na działce, czy w ogrodzie. Oczywiście równie dobrze spełni rolę deseru po niedzielnym obiedzie lub przy każdej innej okazji :)Samego ciasta jest raczej niewiele, więc jeśli lubicie grubsze
spody pod
owocami, polecam upiec całość w mniejszej formie. My lubimy jak najwięcej
owoców i kruszonki, więc ja wykorzystałam blaszkę do
ciastek z podwyższonym brzegiem.Całość jest niezbyt słodka, choć
cukru w kruszonce jest dość sporo, by zrównoważyć smak
rabarbaru. A
rabarbaru jest duuużo, tak jak lubimy najbardziej :) Do tego delikatna imbirowa nuta w kruszonce, którą obficie obsypałam wierzch placka. Pyszności :)Polecam :)
Składniki na formę o wymiarach 24 x 30cm (lub nieco mniejszą):250g
mąki pszennej luksusowej plus trochę do podsypywania3 łyżki drobnego
cukru do wypieków1 i 1/2 łyżeczki
drożdży instant100ml
mleka25g niesolonego
masła1 duże
jajkookoło 600g
rabarbaruKruszonka:100g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego175g
mąki pszennej100g
cukru trzcinowego (możecie dać biały)1/4 – 1/2 łyżeczki
imbiru (do smaku)Wykonanie:Żeby przygotować
ciasto drożdżowe na spód, podgrzej
masło z
mlekiem, aż się rozpuści, po czym odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do dużej misy. Dodaj
cukier oraz
drożdże i wymieszaj dokładnie. Zrób na środku zagłębienie i wlej w nie letnie
mleko z
masłem, dodaj roztrzepane
jajko i zagnieć jednolite ciasto. Ugniataj przez kilka minut, w razie potrzeby podsypując
mąką. Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dodawać zbyt wiele
mąki.By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, umączonymi rękoma uformuj z niego kulę i zrób małe wgniecenie na
boku. Jeśli ciasto „odskoczy”, wystarczy już ugniatania. Ciasto przełóż wtedy do oprószonej
mąką misy i przykryj szczelnie foli spożywczą. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.W tym czasie przygotuj kruszonkę. Roztopione
masło wymieszaj z
mąką,
cukrem oraz
imbirem, aż pojawią się grudki. Odstaw na bok.Gdy
ciasto drożdżowe podwoi objętość, wyjmij je na oprószony
mąką blat lub stolnicę i ugnieć krótko. Następnie wyłóż nim dno wysmarowanej
masłem formy.
Rabarbar umyj dokładnie i pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Rozłóż je równomiernie na
drożdżowym spodzie i posyp obficie kruszonką. Przykryj czystą ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, do momentu, gdy kruszonka się zarumieni, a
rabarbarowy sok zacznie bulgotać na brzegach.Wystudź w formie.Smacznego :)