ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy placek z rabarbarem i imbirową kruszonką…

Drożdżowy placek z rabarbarem i imbirową kruszonką…

nazwa

Wykonanie

Kolejny z drożdżowych wypieków, których dużo ostatnio piekę i jeszcze więcej zjadam ;) Tym razem drożdżowy placek z rabarbarem, który pojawił się już w sklepach i na straganach, i z którego wszechobecności chętnie korzystam. W końcu to jeden ze smaków dzieciństwa, które tak przyjemnie jest odtworzyć we własnej kuchni :)
Placek jest bardzo smaczny i zdecydowanie w wiosennym klimacie, idealny na pikniki i leniwe popołudnia na działce, czy w ogrodzie. Oczywiście równie dobrze spełni rolę deseru po niedzielnym obiedzie lub przy każdej innej okazji :)
Samego ciasta jest raczej niewiele, więc jeśli lubicie grubsze spody pod owocami, polecam upiec całość w mniejszej formie. My lubimy jak najwięcej owoców i kruszonki, więc ja wykorzystałam blaszkę do ciastek z podwyższonym brzegiem.
Całość jest niezbyt słodka, choć cukru w kruszonce jest dość sporo, by zrównoważyć smak rabarbaru. A rabarbaru jest duuużo, tak jak lubimy najbardziej :) Do tego delikatna imbirowa nuta w kruszonce, którą obficie obsypałam wierzch placka. Pyszności :)
Polecam :)
Składniki na formę o wymiarach 24 x 30cm (lub nieco mniejszą):
250g mąki pszennej luksusowej plus trochę do podsypywania
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
100ml mleka
25g niesolonego masła
1 duże jajko
około 600g rabarbaru
Kruszonka:
100g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
175g mąki pszennej
100g cukru trzcinowego (możecie dać biały)
1/4 – 1/2 łyżeczki imbiru (do smaku)
Wykonanie:
Żeby przygotować ciasto drożdżowe na spód, podgrzej masło z mlekiem, aż się rozpuści, po czym odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do dużej misy. Dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj dokładnie. Zrób na środku zagłębienie i wlej w nie letnie mleko z masłem, dodaj roztrzepane jajko i zagnieć jednolite ciasto. Ugniataj przez kilka minut, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dodawać zbyt wiele mąki.
By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, umączonymi rękoma uformuj z niego kulę i zrób małe wgniecenie na boku. Jeśli ciasto „odskoczy”, wystarczy już ugniatania. Ciasto przełóż wtedy do oprószonej mąką misy i przykryj szczelnie foli spożywczą. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Roztopione masło wymieszaj z mąką, cukrem oraz imbirem, aż pojawią się grudki. Odstaw na bok.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, wyjmij je na oprószony mąką blat lub stolnicę i ugnieć krótko. Następnie wyłóż nim dno wysmarowanej masłem formy.
Rabarbar umyj dokładnie i pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Rozłóż je równomiernie na drożdżowym spodzie i posyp obficie kruszonką. Przykryj czystą ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, do momentu, gdy kruszonka się zarumieni, a rabarbarowy sok zacznie bulgotać na brzegach.
Wystudź w formie.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/04/30/drozdzowy-placek-z-rabarbarem-i-imbirowa-kruszonka