Wykonanie

Nie wiem, czy to wczorajsze święto zakochanych, słoneczko nieśmiało zaglądające w nasze okna, czy poranny spacer, jedno jest pewne – dzisiaj z całą pewnością czuję w powietrzu Wiosnę :)) Kuchenny parapet zastawiony doniczkami zazielenił się na dobre i wszystko jakoś tak ładniej dziś wygląda, a ja mam cichą nadzieję, że przed nami coraz więcej takich pięknych dni. Wiosno przybywaj!Energia mnie dziś rozpiera, więc choć w lodówce wciąż stoi spory kawałek banoffee pie, o które poprosił na Walentynki mój Mąż oraz całe mnóstwo
cake pops’ów, dziś od rana planuję kolejne pyszności. Taki piękny dzień trzeba jakoś uczcić :) Zanim jednak zabiorę się za odmierzanie, mieszanie i pieczenie, podrzucam Wam kolejny przepis.Zdecydowanie zbyt długo nie było na blogu
pieczywa, więc dziś będzie chlebek. Leciutki, choć głównie na
mące pełnoziarnistej, z odrobiną
kminku, który tak bardzo lubię. Skórka jest mięciutka, a miąższ puszysty i bardzo, bardzo smaczny. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, zarówno tym dużym, jak i małym. My z Zuzią standardowo zjadłyśmy kilka jeszcze ciepłych pajdek z
masełkiem :)
Chleb jest na drożdżach, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, plus oczywiście czas wyrastania. Ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Nie sprawi trudności nawet początkującym domowym piekarzom.Polecam :)* przepis z „Bake. Beautifull baking recipes from around the world”, z moimi zmianamiSkładniki:125g
mąki żytniej pełnoziarnistej125g
mąki pszennej125g
mąki pszennej chlebowej, pełnoziarnistej1 i 1/2 łyżki
mleka w proszku1 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżka jasnego
cukru muscovado1 łyżeczka
drożdży instant1 i 1/2 łyżki
oleju słonecznikowego2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
kminkugarść dowolnych ziaren300ml letniej
wodyDodatkowo:2 – 3 łyżki ziaren do posypania
chleba1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wodyWykonanie:Wsyp
mąkę żytnią oraz obie pszenne do dużej misy, dodaj
sól,
mleko w proszku,
cukier,
drożdże oraz ziarna i dobrze wymieszaj.Wlej do misy
olej,
sok z cytryny oraz
wodę i wymieszaj całość drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wyjmij powstałe ciasto na blat oprószony
mąką i ugniataj przez około 5 – 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (może się trochę lepić)*.Gotowe ciasto przełóż do misy wysmarowanej odrobiną
oleju słonecznikowego, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 1 – 2 godziny. Powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto przełóż ponownie na blat i ugniataj przez około minutę. Rozwałkuj je na prostokąt i złóż wzdłuż na trzy. Przełóż do keksówki wysmarowanej
olejem, przykryj ponownie folią i odstaw na około 30 minut, aż wyrośnie ponownie.Przed pieczeniem posmaruj
jajkiem roztrzepanym z odrobiną
wody i posyp ziarnami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C przez około 30 minut lub do momentu, gdy się zarumieni, a postukany od
spodu będzie wydawał specyficzny, głuchy odgłos.Wystudź na kratce.Smacznego :)


* Można też zagnieść
chleb mikserem z hakiem.