ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy pszenno-żytni z kminkiem i ziarnami...

Chleb razowy pszenno-żytni z kminkiem i ziarnami...

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, czy to wczorajsze święto zakochanych, słoneczko nieśmiało zaglądające w nasze okna, czy poranny spacer, jedno jest pewne – dzisiaj z całą pewnością czuję w powietrzu Wiosnę :)) Kuchenny parapet zastawiony doniczkami zazielenił się na dobre i wszystko jakoś tak ładniej dziś wygląda, a ja mam cichą nadzieję, że przed nami coraz więcej takich pięknych dni. Wiosno przybywaj!
Energia mnie dziś rozpiera, więc choć w lodówce wciąż stoi spory kawałek banoffee pie, o które poprosił na Walentynki mój Mąż oraz całe mnóstwo cake pops’ów, dziś od rana planuję kolejne pyszności. Taki piękny dzień trzeba jakoś uczcić :) Zanim jednak zabiorę się za odmierzanie, mieszanie i pieczenie, podrzucam Wam kolejny przepis.
Zdecydowanie zbyt długo nie było na blogu pieczywa, więc dziś będzie chlebek. Leciutki, choć głównie na mące pełnoziarnistej, z odrobiną kminku, który tak bardzo lubię. Skórka jest mięciutka, a miąższ puszysty i bardzo, bardzo smaczny. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, zarówno tym dużym, jak i małym. My z Zuzią standardowo zjadłyśmy kilka jeszcze ciepłych pajdek z masełkiem :)
Chleb jest na drożdżach, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, plus oczywiście czas wyrastania. Ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Nie sprawi trudności nawet początkującym domowym piekarzom.
Polecam :)
* przepis z „Bake. Beautifull baking recipes from around the world”, z moimi zmianami
Składniki:
125g mąki żytniej pełnoziarnistej
125g mąki pszennej
125g mąki pszennej chlebowej, pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżki mleka w proszku
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka jasnego cukru muscovado
1 łyżeczka drożdży instant
1 i 1/2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka kminku
garść dowolnych ziaren
300ml letniej wody
Dodatkowo:
2 – 3 łyżki ziaren do posypania chleba
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Wykonanie:
Wsyp mąkę żytnią oraz obie pszenne do dużej misy, dodaj sól, mleko w proszku, cukier, drożdże oraz ziarna i dobrze wymieszaj.
Wlej do misy olej, sok z cytryny oraz wodę i wymieszaj całość drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wyjmij powstałe ciasto na blat oprószony mąką i ugniataj przez około 5 – 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (może się trochę lepić)*.
Gotowe ciasto przełóż do misy wysmarowanej odrobiną oleju słonecznikowego, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 1 – 2 godziny. Powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż ponownie na blat i ugniataj przez około minutę. Rozwałkuj je na prostokąt i złóż wzdłuż na trzy. Przełóż do keksówki wysmarowanej olejem, przykryj ponownie folią i odstaw na około 30 minut, aż wyrośnie ponownie.
Przed pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody i posyp ziarnami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C przez około 30 minut lub do momentu, gdy się zarumieni, a postukany od spodu będzie wydawał specyficzny, głuchy odgłos.
Wystudź na kratce.
Smacznego :)
* Można też zagnieść chleb mikserem z hakiem.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/02/15/chleb-razowy-pszenno-zytni-z-kminkiem-i-ziarnami