Wykonanie

Pomysł z Krainy rozkoszy podniebienia ( kilk ), tylko troszkę pobawiłam się
mąkami.Mój przepis:80 g
płatków owsianych420 ml
wody7g
drożdży instant200 g
mąki orkiszowej razowej 2000300 g
mąki pszennej białej 450 ( w tym 3 pełne łyżki
mąki pszennej chlebowej 750 )1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oleju słonecznikowegoPrzygotowanie:
Płatki owsiane zalałam wrzącą
wodą (120 ml ) i odstawiłam na 15 minut .
Drożdże wsypałam do pozostałej
wody ( ciepłej, 300 ml ) i odstawiłam na 5 minut. Do
wody z
drożdżami dodałam namoczone
płatki owsiane oraz pozostałe składniki i wyrabiałam ciasto. Ciasto nie było bardzo klejące, ale namoczyłam jeszcze ręce
oliwą i wyrobiłam dokładnie ciasto. Wyrobione, przykryte czystą ściereczką odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło objętość formowałam bułeczki ( mi wyszło 10 sztuk ) i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarowałam
oliwą i posypałam
pestkami słonecznika.Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.Bułeczki wyszły bardzo smaczne, zdrowe ( po zjedzeniu takiej bułeczki można poczuć się lekko, nie dają uczucia ciężkości ), posmarowane
masełkiem i
miodem smakowały bardzo.Zaniepokoiło mnie tylko to, że po upieczeniu jak mocniej ruszyłam blaszką duża część ziarenek
słonecznika z bułeczek opadła, nie wiem dlaczego ? ?



