ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe razowe bułeczki na śniadanie.

Orkiszowe razowe bułeczki na śniadanie.

nazwa

Wykonanie

Pomysł z Krainy rozkoszy podniebienia ( kilk ), tylko troszkę pobawiłam się mąkami.
Mój przepis:
80 g płatków owsianych
420 ml wody
7g drożdży instant
200 g mąki orkiszowej razowej 2000
300 g mąki pszennej białej 450 ( w tym 3 pełne łyżki mąki pszennej chlebowej 750 )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalałam wrzącą wodą (120 ml ) i odstawiłam na 15 minut . Drożdże wsypałam do pozostałej wody ( ciepłej, 300 ml ) i odstawiłam na 5 minut. Do wody z drożdżami dodałam namoczone płatki owsiane oraz pozostałe składniki i wyrabiałam ciasto. Ciasto nie było bardzo klejące, ale namoczyłam jeszcze ręce oliwą i wyrobiłam dokładnie ciasto. Wyrobione, przykryte czystą ściereczką odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło objętość formowałam bułeczki ( mi wyszło 10 sztuk ) i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarowałam oliwą i posypałam pestkami słonecznika.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Bułeczki wyszły bardzo smaczne, zdrowe ( po zjedzeniu takiej bułeczki można poczuć się lekko, nie dają uczucia ciężkości ), posmarowane masełkiem i miodem smakowały bardzo.
Zaniepokoiło mnie tylko to, że po upieczeniu jak mocniej ruszyłam blaszką duża część ziarenek słonecznika z bułeczek opadła, nie wiem dlaczego ? ?
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/01/orkiszowe-razowe-bueczki-na-sniadanie.html