Wykonanie
Bułeczki są mięciutkie w środku i mają chrupiącą skórkę.Może nie są najpiękniejsze, ale bardzo smaczne, gwarantuję:)Błyskawiczne w wykonaniu, w dodatku wykorzystałam
płatki które zostały po zrobieniu
mleka owsianego, tak więc nic się nie zmarnowało.

400 g masy owsianej*300 g
mąki pszennej graham lub orkiszowej100 ml lekko ciepłej
wody2 łyżeczki
drożdży instant1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruduża szczypta
kminkujajko do posmarowaniaziarna do posypania
bułek
Mąkę łączymy z
solą i
kminkiem w misce.Rozprowadzamy
drożdże z
cukrem w wodzie. Wlewamy płyn do
mąki i na chwilę odstawiamy (10 minut)Dodajemy papkę owsianą i mieszamy składniki. Masa będzie dość kleista i luźna.Przykrywamy i zostawiamy w cieple aż podwoi objętość.Rękoma zwilżonymi w wodzie formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem oprósznym
mąką. Układamy
bułki w odstępach, smarujemy rozkłóconym
jajkiem i posypujemy ziarnem. Włączamy piecyk na temp. 200 stopni, w tym czasie bułeczki sobie jeszcze podrosną.Wkładamy je do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia.

*Po namoczeniu na noc 200 g
płatków owsianych górskich (p odwoiły one swoją objętość), z częśći powstało
mleko owsiane.Część z tych
płatków zblendowałam i dobrze odcedziłam od
wody, a część pozostało w całości, nie zmielonych. Połączyłam wszystko. Powstała papka którą użyłam do wypieku
bułek.