ßßß Cookit - przepis na Pane pugliese z oliwkami...

Pane pugliese z oliwkami...

nazwa

Wykonanie

Sylwestra spędziliśmy we troje, oglądając bajki, rysując i generalnie będąc razem. I chyba nie mógł być lepszy :) Ok, fajnie byłoby mieć przy sobie całą pozostałą rodzinę – babcie, dziadków oraz cały zastęp cioć i wujków, a do tego kilkoro najlepszych przyjaciół, ale gdy się nie da (a w życiu często tak bywa), to fakt, że mogłam spędzić tą wyjątkową noc z ukochanym Mężem i naszą śliczną Córcią wystarcza mi w zupełności. Wierzę mocno, że trzeba skupiać się na tym, co mamy, zamiast marudzić, że nie mamy wszystkiego :)
Nowy Rok zaczyna się u nas pod znakiem chleba i chyba lepiej nie mógł, bo dom pełen miłości, pachnący chlebem, to dla mnie dom idealny :) Nawet jeśli salon wygląda jak po przejściu trąby powietrznej, a ze zlewu patrzą na mnie ponuro niepozmywane naczynia ;)
Wróćmy jednak do chleba ;) Pane pugliese to jeden z tradycyjnych chlebów wypiekanych w Pugli – południowym regionie Włoch, który słynie między innymi z produkcji oliwy. Jest bardzo smaczny, choć raczej słodkawy, ma smaczną, niezbyt grubą skórkę i zwarty miąższ. Ten z przepisu Catherine Fulvio – z dodatkiem oliwek – smakuje wspaniale zarówno z wędliną, jak również z fetą, suszonymi pomidorami, czy w formie grzanek maczanych w dobrej jakości oliwie. Dzięki temu, że zaczyn przygotowuje się wcześniej i pozostawia na całą noc, by dojrzał, ten włoski chleb nie tylko wspaniale smakuje, ale też dłużej zachowuje świeżość.
Polecam :)
Składniki na 3 średniej wielkości bochenki:
Zaczyn (biga):
180ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
175g mąki pszennej typ 500 lub 550
Ciasto właściwe:
500ml ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży instant
700g mąki pszennej (typ 500 lub 550) plus trochę do podsypywania
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
100g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
Wieczorem przygotuj zaczyn na chleb. Wlej wodę do miski i wsyp drożdże. Wymieszaj i pozostaw na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Gdy mieszanka się spieni, dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na całą noc.
Żeby przygotować chleb, wlej około 100ml ciepłej wody do misy miksera i dodaj drożdże (2 łyżeczki). Wymieszaj i zostaw na 10 minut, by drożdże „ruszyły”. Gdy drożdże się spienią, dodaj do mieszanki resztę wody, cały zaczyn oraz mąkę, sól i oliwę. Wyrabiaj na średnich obrotach miksera (lub ręcznie) przez około 2 – 3 minuty, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj nieco więcej wody.
Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj ręcznie przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie w dotyku. Uformuj z niego kulę i przełóż do dużej, lekko naoliwionej misy. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia (powinno potroić objętość).
Wyrośnięte ciasto uderz kilkakrotnie, by je odpowietrzyć, po czym przełóż na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez kilka minut, dodając oliwki oraz skórkę cytrynową.
Gotowe ciasto podziel na trzy równe części (najlepiej pomóc sobie waga kuchenną, by chleby były jednakowe). Każdą z części spłaszcz lekko i zwiń w rulonik, następnie obróć o 90°, spłaszcz ponownie i zwiń jeszcze raz, formując owalny bochenek.
Gotowe chleby przełóż na blachy wyłożone papierem do pieczenia i oprószone mąką, przykryj naoliwioną folią spożywczą i odstaw na około godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Gdy bochenki podwoją objętość, oprósz je delikatnie mąką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz tak przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 15 – 20 minut, aż bochenki postukane od spodu będą wydawać głuchy odgłos.
Wystudź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/01/01/pane-pugliese-z-oliwkami