Wykonanie

Sylwestra spędziliśmy we
troje, oglądając bajki, rysując i generalnie będąc razem. I chyba nie mógł być lepszy :) Ok, fajnie byłoby
mieć przy sobie całą pozostałą rodzinę – babcie, dziadków oraz cały zastęp cioć i wujków, a do tego kilkoro najlepszych przyjaciół, ale gdy się nie da (a w życiu często tak bywa), to fakt, że mogłam spędzić tą wyjątkową noc z ukochanym Mężem i naszą śliczną Córcią wystarcza mi w zupełności. Wierzę mocno, że trzeba skupiać się na tym, co mamy, zamiast marudzić, że nie mamy wszystkiego :)Nowy Rok zaczyna się u nas pod znakiem
chleba i chyba lepiej nie mógł, bo dom pełen miłości, pachnący
chlebem, to dla mnie dom idealny :) Nawet jeśli salon wygląda jak po przejściu trąby powietrznej, a ze zlewu patrzą na mnie ponuro niepozmywane naczynia ;)Wróćmy jednak do
chleba ;) Pane pugliese to jeden z tradycyjnych
chlebów wypiekanych w Pugli – południowym regionie Włoch, który słynie
między innymi z produkcji
oliwy. Jest bardzo smaczny, choć raczej słodkawy, ma smaczną, niezbyt grubą skórkę i zwarty miąższ. Ten z przepisu Catherine Fulvio – z dodatkiem
oliwek – smakuje wspaniale zarówno z
wędliną, jak również z
fetą,
suszonymi pomidorami, czy w formie grzanek maczanych w dobrej jakości
oliwie. Dzięki temu, że zaczyn przygotowuje się wcześniej i pozostawia na całą noc, by dojrzał, ten włoski
chleb nie tylko wspaniale smakuje, ale też dłużej zachowuje świeżość.Polecam :)Składniki na 3 średniej wielkości bochenki:Zaczyn (biga):180ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
drożdży instant175g
mąki pszennej typ 500 lub 550Ciasto właściwe:500ml ciepłej
wody2 łyżeczki
drożdży instant700g
mąki pszennej (typ 500 lub 550) plus trochę do podsypywania1 łyżka
oliwy extra virgin1 łyżeczka
soliDodatkowo:100g czarnych
oliwek bez pestek, posiekanychskórka otarta z
cytrynyWykonanie:Wieczorem przygotuj zaczyn na
chleb. Wlej
wodę do miski i wsyp
drożdże. Wymieszaj i pozostaw na około 10 minut, by
drożdże zaczęły pracować. Gdy mieszanka się spieni, dodaj
mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na całą noc.Żeby przygotować
chleb, wlej około 100ml ciepłej
wody do misy miksera i dodaj
drożdże (2 łyżeczki). Wymieszaj i zostaw na 10 minut, by
drożdże „ruszyły”. Gdy
drożdże się spienią, dodaj do mieszanki resztę
wody, cały zaczyn oraz
mąkę,
sól i
oliwę. Wyrabiaj na średnich obrotach miksera (lub ręcznie) przez około 2 – 3 minuty, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp
mąką lub dodaj nieco więcej
wody.Wyjmij ciasto na oprószony
mąką blat i wyrabiaj ręcznie przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie w dotyku. Uformuj z niego kulę i przełóż do dużej, lekko naoliwionej misy. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia (powinno potroić objętość).Wyrośnięte ciasto uderz kilkakrotnie, by je odpowietrzyć, po czym przełóż na oprószony
mąką blat i wyrabiaj przez kilka minut, dodając
oliwki oraz
skórkę cytrynową.Gotowe ciasto podziel na trzy równe części (najlepiej pomóc sobie waga kuchenną, by
chleby były jednakowe). Każdą z części spłaszcz lekko i
zwiń w rulonik, następnie obróć o 90°, spłaszcz ponownie i
zwiń jeszcze raz, formując owalny bochenek.Gotowe
chleby przełóż na blachy wyłożone papierem do pieczenia i oprószone
mąką, przykryj naoliwioną folią spożywczą i odstaw na około godzinę do ponownego wyrośnięcia.Gdy bochenki podwoją objętość, oprósz je delikatnie
mąką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz tak przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 15 – 20 minut, aż bochenki postukane od
spodu będą wydawać głuchy odgłos.Wystudź na kratce.Smacznego :)