Wykonanie
Masło orzechowe oraz Nutella to dwa smakołyki, którym w naszym domu nikt nie potrafi się oprzeć i chyba nie jesteśmy w tym odosobnieni, prawda? ;) Ja
mogę wyjadać
masło orzechowe łyżką, podczas gdy mój Mąż po kryjomu wyjada Nutellę. Dobrze, że Zuzia nie wie, jakie z nas łasuchy ;PWracając jednak do
tortu, mówię Wam – rozpusta! :)) Ciasto pochodzi z przepisu na babkę z tej strony. Ja zmieniłam nieco proporcje, podzieliłam ciasto na 3 porcje i upiekłam w okrągłych formach, zmniejszając odpowiednio czas pieczenia. Ciasto jest dosyć ciężkie, wilgotne i mocno
orzechowe. Pyszne! Przełożyłam je prostym kremem na bazie
bitej śmietany oraz kremówki z dużą ilością Nutelli. Do tego obsypałam wierzch posiekanymi
orzeszkami ziemnymi w
czekoladzie. Mniam, mniam :)Bardzo, bardzo, bardzo polecam :)Składniki na 3 blaty
orzechowe o średnicy 20cm*:3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
soli (jeżeli używacie słonego
masła, wystarczy 1/2 łyżeczki)225g miękkiego, niesolonego
masła3 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
masła orzechowego dobrej jakości (nie ma znaczenia, czy będzie gładkie, czy z kawałkami
orzechów; ja użyłam naturalnego
masła organicznego, bez dodatków)2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego5 dużych jaj1 szklanka
mlekaKrem:250g
serka mascarpone300g Nutelli250ml
śmietany kremówki 30 lub 36%Dodatkowo:
orzeszki ziemne w
czekoladzie do dekoracjiWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a
mascarpone oraz kremówka schłodzone.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól wymieszaj w misce i odstaw.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj
masło orzechowe i zmiksuj dokładnie. Wmieszaj ekstrakt
waniliowy.Wbijaj do masy
jajka, jedno po drugim, ucierając dokładnie po każdym dodaniu (w razie potrzeby zbierz masę z brzegów oraz dna misy miksera).Do masy
maślanej dodawaj wymieszane suche składniki na przemian z
mlekiem, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia.Przygotowaną masę podziel pomiędzy trzy okrągłe formy wyłożone papierem do pieczenia (samo dno). Jeżeli nie masz
trzech jednakowych foremek lub w Twoim piekarniku nie zmieszczą się wszystkie trzy na raz, możesz śmiało piec blaty pojedynczo.Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw w formie przez 5 minut, po czym delikatnie oddziel boki ciasta od brzegów formy i wyjmij na kratkę do wystudzenia.Podczas, gdy blaty ciasta stygną, przygotuj krem. Nutellę oraz
mascarpone zmiksuj dokładnie, aż masa będzie gładka i dobrze napowietrzona. Dodaj kremówkę i ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Uważaj, by jej nie przebić.Gdy ciasto wystygnie złóż tort w całość. Połóż pierwszy z blatów na paterę lub talerz i posmaruj 1/4 kremu. Przykryj drugim blatem ciasta i znów posmaruj 1/4 kremu. Ułóż ostatni z blatów na wierzchu, po czym wyłóż na tort pozostały krem, pokrywając wierzch i boki
tortu. Posyp posiekanymi
orzeszkami ziemnymi w
czekoladzie.Smacznego :)* Można też przygotować tort w dwóch formach o średnicy 23 – 25cm. Należy wtedy pamiętać, że czas pieczenia może się nieco różnić od podanego w przepisie.

