Wykonanie
Dziś obchodzimy Światowy Dzień
Chleba, który po prostu trzeba uczcić kromeczką chrupiącego
chleba lub puszystą bułeczką z ziarnami :)) U nas też zapachniało więc świeżymi bochenkami domowego
chlebka :) Na życzenie
męża upiekłam
razowy chleb pszenny, który tak bardzo nam posmakował, a dla mnie
chleb żytni z
kminkiem, na który miałam ostatnio ogromną ochotę. I choć zdecydowanie wolę
chleby na zakwasie, to muszę przyznać, że ten
drożdżowy chleb przypadł mi do gustu.Chlebek jest bardzo prosty do przygotowania, nie wymaga długiego wyrastania i pięknie się prezentuje. Ma dość zwartą strukturę, ale nie jest ciężki, a smak
kminku doskonałe współgra z delikatnie wyczuwalną
słodyczą miodu. Całość szybka, prosta i przyjemna.Polecam :)* przepis z niewielkimi zmianami pochodzi z książki „Bake. Beautifull baking recipes from around the world”Składniki:250g
mąki żytniej razowej (dałam typ 1850)250g
mąki pszennej chlebowej1 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
kminku2 i 1/2 łyżeczki
drożdży instant25g niesolonego
masła, roztopionego1 i 1/2 łyżki
miodu300ml letniej
wodyWykonanie:
Miód podgrzej lekko i wymieszaj z
wodą oraz roztopionym
masłem.Obie
mąki wymieszaj z
drożdżami,
solą oraz
kminkiem. Zrób dołek na środku i wlej w niego mieszankę
wody z
miodem oraz
masłem. Wymieszaj widelcem lub łyżką, aż powstanie klejące ciasto.Wyjmij ciasto na blat oprószony
mąką i wyrabiaj około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby możesz delikatnie podsypywać
mąką. Ukształtuj owalny bochenek i ułóż na lekko naoliwionej blasze. Ponacinaj wierzch
ostrym nożem, tworząc coś w rodzaju siatki, oprósz
mąką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięty
chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 30 – 35 minut lub do momentu, gdy wierzch ładnie się zarumieni, a spód postukany od
spodu wyda głuchy odgłos.Wystudź na kratce.Smacznego :)