ßßß
Zaczyn:400g maki żytniej razowej (lub średniej) - dałam razową332g wody20g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)600g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej2 1/2 łyżeczki kminku - nie dałam1 łyżka soli12g świeżych drożdży lub 1 łyżka drożdży instant - dałam 1 łyżeczkę instantplus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżkiWykonanie:Składniki zakwasu wymieszać i zostawić na 14-16 godzin w temperaturze 21C.Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min, sprawdzić hydrację i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 min.Ciasto jest gęste i lepkie.Zostawić do wyrośnięcia 1 godz.Podzielić i ukształtować dwa bochenki.Zostawić znów do wyrośnięcia na 50-60 min w 25-28C (moje wyrastały w słońcu na balkonie - mam zabudowany, więc nie wiało).Naciąć i wsadzić do pieca (na rozgrzany kamień - ja piekłam bez) 240C na 15 min, potem temperaturę obniżyć do 230C i piec kolejne 20-25 min.
/wydrukuj przepis/