Wykonanie
Kolejny wypiek z Weekendowej Piekarni Po Godzinach . Tym razem
chleb żytni z
kminkiem, a
kminek, to jedna z moich ulubionych przypraw. Jak dla mnie, było go nieco za mało i był słabo wyczuwalny. Oczywiście piekąc obserwuję i wyciągam wnioski. I zauważyłam wyższość
chlebów na zakwasie nad tymi z dodatkami
drożdży. I myślę, że warto jest poczekać, niech ciasto sobie dłużej wyrasta, aby
potem cieszyć się dłużej jego świeżością. Następnym razem piekłabym chyba bez
drożdży. Choć i tak
chleb był bardzo smaczny. Oczywiście praktyka czyni mistrza, więc moje bochenki jakby zyskały na wyglądzie:)
Zaczyn:400 g
mąki żytniej razowej(lub średniej)332 g
wody20 (2 łyżki) zakwasu(żytniego
razowego najlepiej)Ciasto
chlebowe:600 g
mąki pszennej chlebowej wysokoglutenowej348 g
wody2 1/2 łyżeczki
kminku1 łyżka
soli12 g świeżych
drożdży lub 1 łyżka
drożdży instantplus całe ciasto zakwaszone minus 2 łyżkiSkładniki zakwasu mieszamy i zostawiamy na 14-16 godzin w temperaturze 21 st C.Mieszamy dokładnie składniki ciasta
chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min., sprawdzamy hydrację i znów wyrabiamy, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 minutyCiasto jest gęste i lepkieZostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.Dzielimy i kształtujemy dwa bochenkiZostawiamy znów do wyrośnięcia na 50-60 minut w temp 25-28 st CNacinamy i wsadzamy do pieca (na rozgrzany kamień) 240 st C na 15 minut,
potem obniżamy temperaturę do 230 st C i pieczemy kolejne 20-25 minut