ßßß
Zaczyn:400 g mąki żytniej razowej(lub średniej)332 g wody20 (2 łyżki) zakwasu(żytniego razowego najlepiej)Ciasto chlebowe:600 g mąki pszennej chlebowej wysokoglutenowej348 g wody2 1/2 łyżeczki kminku1 łyżka soli12 g świeżych drożdży lub 1 łyżka drożdży instantplus całe ciasto zakwaszone minus 2 łyżkiSkładniki zakwasu mieszamy i zostawiamy na 14-16 godzin w temperaturze 21 st C.Mieszamy dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min., sprawdzamy hydrację i znów wyrabiamy, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 minutyCiasto jest gęste i lepkieZostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.Dzielimy i kształtujemy dwa bochenkiZostawiamy znów do wyrośnięcia na 50-60 minut w temp 25-28 st CNacinamy i wsadzamy do pieca (na rozgrzany kamień) 240 st C na 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 230 st C i pieczemy kolejne 20-25 minut