Wykonanie
To dopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę
żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą
łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść do koszyczków. Wyrastały dłużej niż w przepisie, ponieważ nie dodałam
drożdży.
Chlebki, mimo że wyszły dosyć płaskie ( na tle poprzednich wypieków), były bardzo dobre. W trakcie pieczenia pachniał
kminkiem cały dom :)
składnikizaczyn363 g
mąki żytnia razowa301 g
wody17g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe545 g
mąki pszennej chlebowej317 g
wody17 g
kminku17 g
soli4 g
drożdży instant664 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 14 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie mieszać na drugim stopniu prędkości przez 3 - 4 minuty. Zostawić w misie miksera, lu b przełożyć do innej miski, przykryć i zostawić na godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa
chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na ok 60 minut ( do czasu aż
chlebki wyrosną). Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy
chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do
chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się
chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki
lodu, postawić miseczkę z
wodą lub spryskać
woda ścianki piekarnika.Piec w temperaturze 240 st.C przez 15 minut, obniżyć temperaturę do 230 i piec 20 - 25 minut. Smacznego!Uwagi: Koszyczki tym razem wyłożyłam ściereczkami, które grubo obsypałam
mąką. Sprawdziło się idealnie.Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba