ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a

Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a

nazwa

Wykonanie

To dopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść do koszyczków. Wyrastały dłużej niż w przepisie, ponieważ nie dodałam drożdży. Chlebki, mimo że wyszły dosyć płaskie ( na tle poprzednich wypieków), były bardzo dobre. W trakcie pieczenia pachniał kminkiem cały dom :)
składniki
zaczyn
363 g mąki żytnia razowa
301 g wody
17g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)
ciasto właściwe
545 g mąki pszennej chlebowej
317 g wody
17 g kminku
17 g soli
4 g drożdży instant
664 g zaczynu
przygotowanie
zaczyn
Przygotować na 14 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej
ciasto właściwe
Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie mieszać na drugim stopniu prędkości przez 3 - 4 minuty. Zostawić w misie miksera, lu b przełożyć do innej miski, przykryć i zostawić na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.
Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na ok 60 minut ( do czasu aż chlebki wyrosną). Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika.
Piec w temperaturze 240 st.C przez 15 minut, obniżyć temperaturę do 230 i piec 20 - 25 minut. Smacznego!
Uwagi: Koszyczki tym razem wyłożyłam ściereczkami, które grubo obsypałam mąką. Sprawdziło się idealnie.
Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/02/chleb-zytni-z-kminkiem-40-hamelmana.html