Wykonanie

Mój Mąż obchodził niedawno swoje 30-ste urodziny. To może oznaczać tylko jedno… za rok moja kolej ;) Tymczasem żartuję, że
pora wymienić
męża na lepszy (czytaj młodszy) model i cieszę się, że mam jeszcze dobre kilkanaście miesięcy, zanim przyjdzie kolej na mnie :)Wracając jednak do urodzin
męża, wielkiej imprezy nie było, bo to jakoś nie w jego stylu. Zamiast tego spędziliśmy bardzo przyjemny wieczór w gronie najbliższej rodziny i z tej to okazji upiekłam skromy, ale jakże pyszny tort z
czekoladową polewą zamiast tradycyjnego kremu na bokach i wierzchu.Bazę
tortu stanowi mój ulubiony
biszkopt rzucany, który nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, więc chętnie po niego sięgam, gdy
goni mnie czas, a Córcia nie chce współpracować. Do tego krem na bazie kremówki i
białej czekolady z dodatkiem
orzechowego likieru Baileys. Całość polana wspaniałym
czekoladowym sosem. Pyszności :)Tort prosty, stosunkowo niedrogi w przygotowaniu (
likier będzie trochę kosztował, ale zużyjecie go niedużo, więc zostanie jeszcze na inne okazje) i bardzo bardzo smaczny. Najlepszy po kilku godzinach w lodówce.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:5 dużych jaj3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki kukurydzianej (może być również ziemniaczana)Na krem:500ml
śmietany kremówki (30 lub 36%)250g
białej czekolady dobrej jakości1/4 szklanki
likieru Baileys o smaku
orzechów laskowych250g
serka mascarponePolewa czekoladowa:500ml kremówki100g
gorzkiej czekolady (70%
kakao)375g
czekolady mlecznejUwaga! Polewy wyjdzie bardzo dużo i raczej nie zużyjecie całości na tort. Resztę możecie przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych wypieków, naleśników lub deserów. Możecie też oczywiście zrobić polewę z np. połowy składników.Nasączenie:około 1/2 szklanki mocnej
kawy2 – 3 łyżki
orzechowego BaileysDodatkowo:około 100g
orzechów laskowych, podpieczonych i z grubsza posiekanychWykonanie:
Biszkopt:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Oddziel
białka jaj od
żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę, wsypując pod koniec
cukier, łyżka po łyżce, aż piana będzie gładka i lśniąca.Dodawaj pojedynczo
żółtka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.Na koniec przesiej do misy obie
mąki i wmieszaj je dokładnie za pomocą szpatułki.Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu upuść
biszkopt w formie na podłogę z wysokości około 60cm. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.Krem:Wykonanie kremu rozpocznij wieczór wcześniej.
Czekoladę posiekaj drobno i wrzuć do miski.Kremówkę podgrzej mocno (może się zagotować). Dodaj do niej
likier i wymieszaj. Gorącym płynem zalej posiekaną
czekoladę. Zostaw tak na chwilę, po czym wymieszaj całość za pomocą kuchennej rózgi, aż
czekolada się rozpuści. Wystudź, po czym wstaw do lodówki na całą noc.Następnego dnia wyjmij schłodzoną kremówkę z
czekoladą z lodówki. Umieść w misie miksera razem z
mascarpone i zmiksuj, aż masa zgęstnieje, uważając, by jej nie przebić.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę posiekaj drobno. Kremówkę zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Wrzuć do niej posiekaną
czekoladę. Pozostaw na chwilę, aż
czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj dokładnie, aż masa będzie jednolita i lśniąca.Pozostaw do wystudzenia.Polewa będzie dość rzadka, dzięki
czemu ładnie spłynie po bokach
tortu. Żeby zgęstniała wystarczy umieścić ją na kilkanaście minut w lodówce.Wykonanie
tortu:Wystudzony
biszkopt przekrój na trzy równe blaty. Ułóż jeden na paterze i nasącz 1/3 mieszanki
kawy z
likierem. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym blatem
biszkoptu.Nasącz
biszkopt i wyłóż na niego pozostały krem, po czym ułóż na wierzch ostatni blat ciasta i ten również nasącz.Tort polej wystudzoną
czekoladową polewą i posyp
orzechami. Wstaw na kilka godzin do lodówki.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)