Wykonanie

Ostatnio Zuzia strajkuje i nie chce mi pomagać w kuchni. Wypieki już jej chyba spowszedniały, więc chwilowo skupia się na rozwijaniu swoich talentów artystycznych, czyli z zapałem smaruje farbami kolejne metry papieru, sztalugę oraz ścianę w swoim kąciku ;) Jedyne, co ją w dalszym ciągu niezmiennie interesuje to ugniatanie i wałkowanie
ciasta drożdżowego oraz dekorowanie babeczek. Dziś miała więc trochę radości. Szkoda tylko, że uparcie dekoruje wszystkie cupcakes cukrowymi różami lub ewentualnie kolorowymi posypkami, co nie zawsze zgrywa się z moją wizją ;PDruga tura babeczek z dzisiejszego dnia łączy w sobie lekko
alkoholowe ciasto z dodatkiem
ajerkoniaku oraz masę z
serka kremowego z dodatkiem karmelu (znanego również jako dulce de leche). Ciasto jest puszyste i aromatyczne, a krem nieskomplikowany i wspaniale
krówkowy. Całość słodka, ale nie przesłodzona. Do tego kieliszeczek advocatu i można się relaksować ;)Polecam :)Składniki na 12 babeczek:125g
masła125g jasnego
brązowego cukru2 duże
jajka3 łyżki advocatu125g
mąki pszennej25g mielonych
migdałów1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliNa krem:50g miękkiego niesolonego
masła400g
serka kremowego typu philadelphiaokoło 5 – 6 łyżek karmelu (dulce de leche)Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypaniaWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia, mielone
migdały oraz
sól przesiej i odłóż.
Masło oraz
cukier utrzyj w misie miksera na jasną, puszystą masę. Wbijaj po jednym
jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj advocat oraz przesiane suche składniki i zmiksuj na gładką masę.Przekładaj ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Studź na kratce.
Masło utrzyj do miękkości. Stopniowo dodawaj
serek kremowy, mieszając dokładnie. Na koniec dodaj karmel i zmiksuj dokładnie. Krem może się wydawać za rzadki, ale wystarczy włożyć go na chwilę do lodówki, by stężał.Wystudzone babeczki udekoruj kremem i posyp
płatkami migdałowymi.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)