ßßß Cookit - przepis na Podczas, gdy babeczki stygną, przygotuj krem.

Podczas, gdy babeczki stygną, przygotuj krem.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio Zuzia strajkuje i nie chce mi pomagać w kuchni. Wypieki już jej chyba spowszedniały, więc chwilowo skupia się na rozwijaniu swoich talentów artystycznych, czyli z zapałem smaruje farbami kolejne metry papieru, sztalugę oraz ścianę w swoim kąciku ;) Jedyne, co ją w dalszym ciągu niezmiennie interesuje to ugniatanie i wałkowanie ciasta drożdżowego oraz dekorowanie babeczek. Dziś miała więc trochę radości. Szkoda tylko, że uparcie dekoruje wszystkie cupcakes cukrowymi różami lub ewentualnie kolorowymi posypkami, co nie zawsze zgrywa się z moją wizją ;P
Druga tura babeczek z dzisiejszego dnia łączy w sobie lekko alkoholowe ciasto z dodatkiem ajerkoniaku oraz masę z serka kremowego z dodatkiem karmelu (znanego również jako dulce de leche). Ciasto jest puszyste i aromatyczne, a krem nieskomplikowany i wspaniale krówkowy. Całość słodka, ale nie przesłodzona. Do tego kieliszeczek advocatu i można się relaksować ;)
Polecam :)
Składniki na 12 babeczek:
125g masła
125g jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
3 łyżki advocatu
125g mąki pszennej
25g mielonych migdałów
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na krem:
50g miękkiego niesolonego masła
400g serka kremowego typu philadelphia
około 5 – 6 łyżek karmelu (dulce de leche)
Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały oraz sól przesiej i odłóż.
Masło oraz cukier utrzyj w misie miksera na jasną, puszystą masę. Wbijaj po jednym jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj advocat oraz przesiane suche składniki i zmiksuj na gładką masę.
Przekładaj ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Studź na kratce.
Masło utrzyj do miękkości. Stopniowo dodawaj serek kremowy, mieszając dokładnie. Na koniec dodaj karmel i zmiksuj dokładnie. Krem może się wydawać za rzadki, ale wystarczy włożyć go na chwilę do lodówki, by stężał.
Wystudzone babeczki udekoruj kremem i posyp płatkami migdałowymi.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/13/cupcakes-z-advocatem-i-karmelowym-kremem