ßßß
Kolejne ciasto na życzenie mojego brata. Tym razem coś dla wielbicieli kawowych smaków – pyszne ciasto kawowe przełożone kawowym kremem na bazie masła.Ucierane blaty robi się błyskawicznie i równie szybko się je piecze (wystarczy 20 minut w piekarniku). Do tego krem, który choć maślany i słodki nie przytłacza dzięki temu, że jest go stosunkowo niewiele. Wszystko to zaś składa się w apetyczną całość idealną do popołudniowej kawy ;)Ciasto wygląda skromnie i chyba to właśnie lubię w nim najbardziej :) A podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się delikatny aromat świeżej kawy, który przywodzi mi na myśl spokojne niedzielne popołudnia w domu, gdy rodzice zasiadali do poobiedniej kawy i razem oglądaliśmy filmy familijne. Stare dobre czasy :)Nawet, jeśli, tak jak ja, nie jesteście zapalonymi kawoszami i tak pokochacie to ciasto.Polecam :)* przepis zaczerpnięty z „Mum’s Favourite Recipes” wydawnictwa BountySkładniki na dwa kawowe blaty:175g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej175g mąki pszennej samorosnącej (jeśli nie jest u Was dostępna możecie ją zrobić sami korzystając ze wskazówek z przepisu na Czekoladowe ciasto do kawy)175g jasnego cukru muscovado lub drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajka3 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżeczkach gorącej wodyWykonanie:Wszystkie składniki zmiksuj mikserem lub w malakserze na jasną, puszystą masę.Podziel na dwie części i przełóż do dwóch okrągłych foremek o średnicy 20cm (dno wyłóż papierem do pieczenia).Piecz około 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 °C .Studź na kratce.Składniki na krem maślany:75g miękkiego niesolonego masła150g cukru pudru3 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżeczkach gorącej wodyDodatkowo:50g ciemnej czekolady (min 70%)Wykonanie:Cukier puder przesiej.Masło oraz połowę cukru pudru umieść w misie miksera, dodaj rozpuszczoną kawę i utrzyj na puszystą masę.Stopniowo dosypuj pozostały cukier puder, cały czas ucierając, aż całość będzie jasna i puszysta.Na paterze lub talerzu ułóż jeden z blatów ciasta, posmaruj połową kremu i nakryj drugim blatem.Wierzch posmaruj pozostałym kremem i ozdób czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną.Smacznego :)