ßßß
Na wielu prywatkach, imprezach czy grillach królują dania jednogarnkowe. Głównie z tego powodu, że są najłatwiej podzielne niezależnie od ilości gości.Moim ulubionym daniem na takie okazje jest duża miska sałatki, ale sałatki nie byle jakiej, jej sekretem jest sos.Do przygotowania potrzebne będą:2 główki sałaty lodowej0,5 ogórka zielonego3 pomidory2 opakowania (tacki) szynki konserwowej w plasterkach2 opakowania (tacki) sera żółtego w plasterkach1 czerwona papryka (niestety ja o niej zapomniałam podczas zakupów, ale jak widać bez niej też można)ziołowe grzanki
SOS:7 łyżek majonezu7 łyżek keczupususzone zioła (moja mieszanka przywieziona z Francji zawiera trybulę, szczypiorek, pietruszkę, bazylię i estragon, o ile np.samej pietruszki nie lubię o tyle tę mieszankę kocham i dodaję prawie do wszystkiego)sól, pieprzSałatę należy umyć i osuszyć. Warzywa również myjemy. Wszystko kroimy w kostkę lub słupki, zależnie od upodobań. Składniki sosu mieszamy w osobnej misce, należy to zrobić dokładnie, aby nie powstały grudki majonezu. Następnie zalewamy sałatkę sosem, mieszamy, posypujemy grzankami i gotowe.Oczywiście proporcje tej sałatki można zmienić w zależności jaka jej ilość jest nam potrzebna. Jeśli chodzi o sos najważniejszą zasadą jest majonez i keczup w takiej samej ilości.
Smacznego