Wykonanie
Na wielu prywatkach, imprezach czy grillach królują dania jednogarnkowe. Głównie z tego powodu, że są najłatwiej podzielne niezależnie od ilości gości.Moim ulubionym daniem na takie okazje jest duża miska sałatki, ale sałatki nie byle jakiej, jej sekretem jest sos.Do przygotowania potrzebne będą:2 główki
sałaty lodowej0,5
ogórka zielonego3
pomidory2 opakowania (tacki)
szynki konserwowej w plasterkach2 opakowania (tacki)
sera żółtego w plasterkach1
czerwona papryka (niestety ja o niej zapomniałam podczas zakupów, ale jak widać bez niej też można)
ziołowe grzanki
SOS:7 łyżek
majonezu7 łyżek
keczupususzone
zioła (moja mieszanka przywieziona z Francji zawiera
trybulę,
szczypiorek,
pietruszkę,
bazylię i
estragon, o ile np.samej
pietruszki nie lubię o tyle tę mieszankę kocham i dodaję prawie do wszystkiego)
sól,
pieprzSałatę należy umyć i osuszyć. Warzywa również myjemy. Wszystko kroimy w kostkę lub słupki, zależnie od upodobań. Składniki sosu mieszamy w osobnej misce, należy to zrobić dokładnie, aby nie powstały grudki
majonezu. Następnie zalewamy
sałatkę sosem, mieszamy, posypujemy grzankami i gotowe.Oczywiście proporcje tej sałatki można zmienić w zależności jaka jej ilość jest nam potrzebna. Jeśli chodzi o sos najważniejszą zasadą jest
majonez i
keczup w takiej samej ilości.
Smacznego