ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Super pyszna, super aromatyczna i super pożywna zupa krem z soczewicy z dodatkiem mleka kokosowego. W jesienne pluchowate popołudnia zupa doskonale rozgrzewa, wypełnia cały dom wspaniałym zapachem, a jej intensywnie żółty kolor przywodzi na myśl same optymistyczne skojarzenia:) Jeśli jeszcze takiej nie próbowaliście, teraz jest na to idealny moment.
Co nam będzie potrzebne:
– opakowanie czerwonej soczewicy (ok. 250g)
– puszka mleczka kokosowego (ok. 400ml)
wywar z warzyw lub rosół (tyle ile będzie trzeba do zalania soczewicy), wywar można zastąpić kostką rosołową
– 1 cebula
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
– odrobina chilli
sól
– 1 łyżka oliwy do smażenia
natka pietruszki
wiórki kokosowe do uprażenia
Przygotowanie:
soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut w tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zeszkli, po czym dodajemy do niej wymoczoną i odsączoną z wody soczewicę, podsmażamy chwilę i dodajemy sól (ok. 1/4 łyżeczki, później można jeszcze ewentualnie doprawić), imbir, curry i kurkumę oraz odrobinę chilli dla zaostrzenia smaku
całość przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z warzyw, powinno go być tyle, żeby całkiem przykrył soczewicę, gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut po czym dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze ok. 5 min, żeby składniki się połączyły (jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę wywaru)
gotową zupę miksujemy i podajemy z drobno posiekaną natką natką pietruszki i uprażonymi na SUCHEJ patelni wiórkami kokosowymi
Smacznego:)
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/zupa-krem-z-soczewicy-z-mlekiem-kokosowym