Wykonanie
Super pyszna, super aromatyczna i super pożywna zupa krem z
soczewicy z dodatkiem
mleka kokosowego. W jesienne pluchowate popołudnia zupa doskonale rozgrzewa, wypełnia cały dom wspaniałym zapachem, a jej intensywnie żółty kolor przywodzi na myśl same optymistyczne skojarzenia:) Jeśli jeszcze takiej nie próbowaliście, teraz jest na to idealny moment.Co nam będzie potrzebne:– opakowanie
czerwonej soczewicy (ok. 250g)– puszka
mleczka kokosowego (ok. 400ml)–
wywar z warzyw lub rosół (tyle ile będzie trzeba do zalania
soczewicy),
wywar można zastąpić
kostką rosołową– 1
cebula– 1 łyżeczka
curry– 1 łyżeczka
kurkumy– 1 łyżeczka świeżego, startego
imbiru– odrobina
chilli–
sól– 1 łyżka
oliwy do smażenia–
natka pietruszki–
wiórki kokosowe do uprażenia
Przygotowanie:
soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut w tym czasie
cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oliwie aż się zeszkli, po czym dodajemy do niej wymoczoną i odsączoną z
wody soczewicę, podsmażamy chwilę i dodajemy
sól (ok. 1/4 łyżeczki, później można jeszcze ewentualnie doprawić),
imbir,
curry i
kurkumę oraz odrobinę
chilli dla zaostrzenia smakucałość przekładamy do garnka i zalewamy
wywarem z warzyw, powinno go być tyle, żeby całkiem przykrył
soczewicę, gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut po czym dodajemy
mleko kokosowe i gotujemy jeszcze ok. 5 min, żeby składniki się połączyły (jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę
wywaru)gotową zupę miksujemy i podajemy z drobno posiekaną
natką natką pietruszki i uprażonymi na SUCHEJ patelni wiórkami kokosowymiSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments