Wykonanie
« Praktyczne rozwiązania w kuchni | Inspiracje
Ryż z
kurczakiem i
jarmużem »Uległam trendowi dań z
jarmużu. Długo nie zastanawiałam się jak go przyrządzić – podać surowy, jak
sałatę (nie raz natykałam się na takie przepisy). Jednak dla mnie był to średnio smaczny start, ponieważ świezy
jarmuż wydał mi się zbyt twardy i mało aromatyczny. Kiedy napisałam o tym na Facebooku oczywiście z pomocą przyszli fani i wysypali z rękawa przepisy z jego użyciem.Tak więc wczoraj robiłam
ryż z
kurczakiem i
jarmużem (na ciepło wydobywa swój aromat) – jestem zachwycona!
Jarmuż przygotowany na
maśle z odrobiną
czosnku i
soli jest chrupki, słodkawy i smaczny – chwilami przypomina mi
brukselkę. Przepis na powyższe danie już jutro. Dla fascynatów świeżego
jarmużu juz dziś mam coś na ząb. Ciekawe, gdyby w tej kombinacji zamienić go na ten podsmażony…
Będę kombinować!


Składniki (ilość według upodobań)–
jarmuż–
ser kozi–
granat–
orzechy nerkowca– sos
miodowo-
musztardowyPrzygotowujemy sos i odstawiamy go „do przegryzienia”. Liście
jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, pozbywając się grubych włókien ze środka.
Ser kroimy w kostkę, a
granata obieramy – dodajemy do sałatki.
Orzechy nerkowca rozdrabniamy w moździerzu. Polewamy sosem. Smacznego!
