ßßß Cookit - przepis na Sałatka z jarmużu z kozim serem, granatem i orzechami nerkowca

Sałatka z jarmużu z kozim serem, granatem i orzechami nerkowca

nazwa

Wykonanie

« Praktyczne rozwiązania w kuchni | Inspiracje
Ryż z kurczakiem i jarmużem »
Uległam trendowi dań z jarmużu. Długo nie zastanawiałam się jak go przyrządzić – podać surowy, jak sałatę (nie raz natykałam się na takie przepisy). Jednak dla mnie był to średnio smaczny start, ponieważ świezy jarmuż wydał mi się zbyt twardy i mało aromatyczny. Kiedy napisałam o tym na Facebooku oczywiście z pomocą przyszli fani i wysypali z rękawa przepisy z jego użyciem.
Tak więc wczoraj robiłam ryż z kurczakiem i jarmużem (na ciepło wydobywa swój aromat) – jestem zachwycona! Jarmuż przygotowany na maśle z odrobiną czosnku i soli jest chrupki, słodkawy i smaczny – chwilami przypomina mi brukselkę. Przepis na powyższe danie już jutro. Dla fascynatów świeżego jarmużu juz dziś mam coś na ząb. Ciekawe, gdyby w tej kombinacji zamienić go na ten podsmażony…
Będę kombinować!
Składniki (ilość według upodobań)
jarmuż
ser kozi
granat
orzechy nerkowca
– sos miodowo-musztardowy
Przygotowujemy sos i odstawiamy go „do przegryzienia”. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, pozbywając się grubych włókien ze środka. Ser kroimy w kostkę, a granata obieramy – dodajemy do sałatki. Orzechy nerkowca rozdrabniamy w moździerzu. Polewamy sosem. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/03/salatka-z-jarmuzu-z-kozim-serem-granatem-i-orzechami-nerkowca