ßßß Cookit - przepis na Granatowe szaszłyki z łososia

Granatowe szaszłyki z łososia

nazwa

Wykonanie

Szaszłyki nie są – jak widać – w kolorze granatowym, ale marynowane w soku z granatu. Zainspirował mnie przepis z książki Lato w kuchni przez okrągły rok, w którym Nigella używa – niedostępnego u nas- syropu z granatów. Zamiast tego użyłam po prostu soku wyciśniętego z tego bajecznego owocu i wyszło pysznie! Danie jest bardzo szybkie, trzeba jedynie zamarynować szaszłyki przynajmniej godzinę przed grillowaniem, aby przeszły smakiem. Potem jest już ekspresowo.
Składniki (5 szaszłyków)
Granat
80ml miodu akacjowego (lub innego jasnego)
Łyżka sosu sojowego
500g filetu z łososia
Przygotowanie
Filet z łososia pokrój w kostkę.
Wyciśnij sok z obu połówek granatu (najlepiej użyj ręcznej wyciskarki).
Wlej do miseczki sok, miód i sos sojowy. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
Wlej marynatę do woreczka foliowego (ja używam torebek do pieczenia, mogą być też woreczki do zamrażania żywności).
Dodaj pokrojonego łososia, potarmoś trochę, aby wszystkie kawałki oblepiły się marynatą, po czym ciasno zawiąż woreczek, usuwając z niego powietrze.
Włóż woreczek do lodówki na co najmniej godzinę – najlepiej na całą noc.
Namocz w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków, na każdy nadziej 3-4 kawałki łososia.
Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.
Gotowe!
Zobacz także:
Szaszłyki z kurczaka w sosie satay
Wspaniałe szaszłyki wieprzowe
Łosoś w pomidorach
Źródło:http://mammadeli.com/2013/10/10/granatowe-szaszlyki-z-lososia