Wykonanie
Szaszłyki nie są – jak widać – w kolorze
granatowym, ale marynowane w soku z
granatu. Zainspirował mnie przepis z książki Lato w kuchni przez okrągły rok, w którym Nigella używa – niedostępnego u nas-
syropu z
granatów. Zamiast tego użyłam po prostu soku wyciśniętego z tego bajecznego
owocu i wyszło pysznie! Danie jest bardzo szybkie, trzeba jedynie zamarynować szaszłyki przynajmniej godzinę przed grillowaniem, aby przeszły smakiem.
Potem jest już ekspresowo.
Składniki (5 szaszłyków)
Granat80ml
miodu akacjowego (lub innego jasnego)Łyżka
sosu sojowego500g filetu z
łososiaPrzygotowanieFilet z
łososia pokrój w kostkę.Wyciśnij sok z obu połówek
granatu (najlepiej użyj ręcznej wyciskarki).Wlej do miseczki sok,
miód i
sos sojowy. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.Wlej marynatę do woreczka foliowego (ja używam torebek do pieczenia, mogą być też woreczki do zamrażania żywności).Dodaj pokrojonego
łososia, potarmoś trochę, aby wszystkie kawałki oblepiły się marynatą, po czym ciasno zawiąż woreczek, usuwając z niego powietrze.Włóż woreczek do lodówki na co najmniej godzinę – najlepiej na całą noc.Namocz w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków, na każdy nadziej 3-4 kawałki
łososia.Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.Gotowe!Zobacz także:Szaszłyki z
kurczaka w sosie satayWspaniałe szaszłyki wieprzowe
Łosoś w pomidorach