ßßß
Składniki (5 szaszłyków)Granat80ml miodu akacjowego (lub innego jasnego)Łyżka sosu sojowego500g filetu z łososiaPrzygotowanieFilet z łososia pokrój w kostkę.Wyciśnij sok z obu połówek granatu (najlepiej użyj ręcznej wyciskarki).Wlej do miseczki sok, miód i sos sojowy. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.Wlej marynatę do woreczka foliowego (ja używam torebek do pieczenia, mogą być też woreczki do zamrażania żywności).Dodaj pokrojonego łososia, potarmoś trochę, aby wszystkie kawałki oblepiły się marynatą, po czym ciasno zawiąż woreczek, usuwając z niego powietrze.Włóż woreczek do lodówki na co najmniej godzinę – najlepiej na całą noc.Namocz w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków, na każdy nadziej 3-4 kawałki łososia.Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.Gotowe!Zobacz także:Szaszłyki z kurczaka w sosie satayWspaniałe szaszłyki wieprzoweŁosoś w pomidorach