Wykonanie
« Risotto z
suszonymi grzybamiBlog Roku 2014 – dlaczego? »Sos chimmichurri przygotowywałam jakiś czas temu na warsztatach burgerowych w Cook Up . Jest to ostry dodatek do wszelkiego rodzaju
mięs. Można go robić na wiele sposobów i bawić się proporcjami według własnych upodobań. Podstawą
sosu jest czosnek,
ostra papryczka i świeże
zioła. Bardzo szybki w wykonaniu, jednak najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy składniki dokładnie się przegryzą.Składniki (filiżanka sosu)– 3 ząbki
czosnku– papryczka
czerwona chilli– pęczek
kolendry– pęczek
pietruszki– kilkanaście listków
bazylii– ok. 4 łyżek
oliwy z oliwek– ok. łyżeczki
octu balsamicznego–
sólCzosnek i
paprykę kroimy w plasterki (jeżeli chcemy, aby sos był łagodniejszy, z
chilli pozbywamy się pestek).
Zioła drobno siekamy. Całość składników zalewamy
oliwą i blendujemy, bądź zgniatamy w moździerzu. Następnie dodajemy
ocet balsamiczny oraz
sól do smaku. Jeżeli uważamy, że konsystencja jest zbyt zwarta, dodajemy
oliwy. Sos wkładamy na kilka godzin do lodówki.
