« Koktajl z borówek i bananaWspieram.to – Rozmowa z Łukaszem Walczyńskim, Diabetycy na Mistrzostwach Europy »Kasza gryczana większości osób kojarzy się, jako dodatek do sosów. Otóż, spróbowałam zmienić jej oblicze i podałam w pomidorach! Zobaczcie mój kolejny przepis jaki stworzyłam w ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje.Składniki:– 4 pomidory– szklanka ugotowanej kaszy gryczanej– 2 plastry pieczonego boczku– mała cebulka– sól i pieprz do smaku– oliwa z oliwek– jogurt naturalny– szczypiorekOdkrawamy wierzch pomidora, po czym wycinamy z niego miąższ, pozostałości wybieramy łyżeczką ( środek pomidora zostawiamy np. do wykorzystania do innego dania, ja dodałam do leczo).Kaszę gryczaną, boczek i cebulę pokrojone w kostkę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farszem nadziewamy pomidory i układamy na blasze, “zamykamy” pomidory wcześniej odkrojoną częścią i skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika w teperaturę 180 stopni na około 20 minut.Podajemy z zimnym jogurtem naturalnym i świeżym szczypiorkiem. Pycha!