Wykonanie
« Tatar
śledziowyZupa porowa »Racuchy umilały poranki u babci na wsi. Był to pewnego rodzaju rarytas, o którym dziś tak często zapominam, a składników przecież nie potrzeba wiele, prawda?Ubolewam, że na takie śniadania
mogę sobie tylko pozwolić w ciągu dwóch dni w tygodniu, pozostałe pięć ucieka przez palce. Jestem w nielicznej grupie osób, które nie jadają śniadań codziennie (badania sugerują, że 91,6 proc.
jada regularnie). Zmienić nawyki żywieniowe jest bardzo trudno, ale zrobić śniadanie o 6 rano…

Składniki:– 2-3 szklanki
mąki–
jajko– szklanka
mleka– 4 łyżki
cukru– pół łyżeczki
drożdży– szczypta
soli–
cukier puder do posypania– ulubiony
dżem do smarowania–
olej do smażenia
Mleko,
cukier i
drożdże lekko podgrzewamy. Następnie dolewamy do pozostałych składników i wyrabiamy łyżką/trzepaczką na jednolitą konsystencję.Odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Na patelnie wlewamy około 1,5 cm gubości
oleju (najlepiej rzepakowy), czekamy, aż się rozgrzeje i na średnim ogniu smazymy racuchy z dwóch stron – nakładając łyżką. Posypujemy
cukrem, smarujemy
dżemem – co kto woli!

Jednak są i tacy, którzy przychodzą z pomocą – Tymbark wyczuł, że witaminy tej zimy, są mi bardzo potrzebne!To co? Szklanka soku do (zamiast) śniadania!?


* Wpis zawiera lokowanie produktu *