ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurkami i masłem truflowym

Makaron z kurkami i masłem truflowym

nazwa

Wykonanie

« Lemoniada w słoiku
Omlet z serkiem Almette, szynką parmeńską i roszponką »
Kurki kojarzą mi się z wakacjami na wsi, kiedy podczas pobytu u babci chodziłam do lasu w ich poszukiwaniu. Pamiętam ten smak i zapach kurkowej zupy, który niósł się po domu, smak makaronu z kurkami mojej mamy… Dziś jednak postanowiłam przygotować coś swojego. Chciałam wykorzystać zapasy masła truflowego, które idealnie nadaję się do makaronu i grzybów.
Składniki (2 porcje)
– 100g kurek
– mała cebula
– ząbek czosnku
– 2 łyżki masła truflowego
– kilka listków bazylii
-olej do smażenia
sól i pieprz
makaron
Posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy na sporym ogniu. Po zeszkleniu dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Podsmażamy je do momentu, aż wyparuje z nich woda (około 15 minut). Dodajemy masło truflowe, sól, pieprz do smaku. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ugotowany już makaron, dodajemy posiekaną bazylię i… danie gotowe
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/07/makaron-z-kurkami-i-maslem-truflowym