Wykonanie
« Ot tak sobie
Jajka nadziewane
pieczarkami »Oczywiście nie ma
mowy o Tłustym Czwartku bez wypieków.
Faworki, pączki, krążki. Jutro z pewnością ulegniemy pokusie 😉 Kto ma ochotę zjeść więcej niech poświęci chwilę czasu na zrobienie własnych smakołyków. To wcale nie takie trudne! Sami zobaczcie.

Składniki:– 0,5 kg
mąki– 3 łyżki
śmietany 18%– 10
żółtek– szczypta
soli– łyżeczka
cukru pudru– łyżka
octu lub
spirytusu–
olej do smażenia–
cukier puder do posypania

Łączymy wszystkie składniki i dość długo wyrabiamy ciasto, do uzyskania ładnej, jednolitej kuli. Kiedy już jest gotowa można obić ją wałkiem, aby
faworki były bardziej kruche – jednak nie jest to konieczne.Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy bardzo cienko (partia, która jest na zdjęciach niestety została rozwałkowana ciut za grubo), po czym kroimy w
rąby, robimy w środku nacięcie i przekładamy przez nie ciasto, aby powstał oczekiwany
faworek 😉 Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu.

I takie jedno życzenie… niech Wam nie idzie w
boczki!Smacznego!