ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

« Ot tak sobie
Jajka nadziewane pieczarkami »
Oczywiście nie ma mowy o Tłustym Czwartku bez wypieków. Faworki, pączki, krążki. Jutro z pewnością ulegniemy pokusie 😉 Kto ma ochotę zjeść więcej niech poświęci chwilę czasu na zrobienie własnych smakołyków. To wcale nie takie trudne! Sami zobaczcie.
Składniki:
– 0,5 kg mąki
– 3 łyżki śmietany 18%
– 10 żółtek
– szczypta soli
– łyżeczka cukru pudru
– łyżka octu lub spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Łączymy wszystkie składniki i dość długo wyrabiamy ciasto, do uzyskania ładnej, jednolitej kuli. Kiedy już jest gotowa można obić ją wałkiem, aby faworki były bardziej kruche – jednak nie jest to konieczne.
Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy bardzo cienko (partia, która jest na zdjęciach niestety została rozwałkowana ciut za grubo), po czym kroimy w rąby, robimy w środku nacięcie i przekładamy przez nie ciasto, aby powstał oczekiwany faworek 😉 Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
I takie jedno życzenie… niech Wam nie idzie w boczki!
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/02/faworki