Wykonanie
Mocno
czekoladowe, wilgotne, rewelacyjne! Przepis z MW a oryginał stąd . Polecam w przypadku ogromnej ochoty na coś
czekoladowego:) W oryginale z
malinami, których nie miałam i też niczym ich nie zastąpiłam, co oczywiście można nadrobić wedle upodobań.

Składniki:200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej0,5 szklanki
wody1 szklanka
mąki tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 szklanki
cukru trzcinowego (demerara)3 pełne łyżki
kakao3
jajka75 ml gęstej
śmietany2 łyżki
rumu (zastąpiłam: esencją
waniliową - klik)W rondelku roztopić
masło,
czekoladę, dodać
kawę i
wodę, połączyć. Suche składniki połączyć w osobnym naczyniu, dodać rozmącone
jajka,
śmietanę,
rum i mieszankę
czekoladową. Połączyć składniki i przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22cm. Piec w temp. 140st. C przez około 1h 30min, u mnie wystarczyło 1h 15min (pilnować by nie wyschło zbyt mocno). Patyczek wbity w środek powinien być lekko(!) wilgotny.Udekorować polewą (klik) lub
cukrem pudrem.Smacznego:)