ßßß

Na opakowaniu znajduje się sposób przygotowania dania. Autor niestety zapomniał o przyprawach, więc nieco zmodyfikowałam przepis wg własnego pomysłu.Składniki na porcję dla 2-3 osób*:1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw i owoców morza1/2 szklanki ryżu1 czerwona cebula1/2 papryki1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej (można dać groszek)spora szczypta szafranu (ok 20 nitek)1 łyżeczka ziół prowansalskich1/2 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka kurkumy2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka sosu worcestersól morskaświeżo mielony pieprz kolorowy*zwykle gotuję dla 2 osób, niemniej tym razem porcja wyszła dużo większa.Przygotowanie:Do małego rondelka wsypuję przepłukany ryż i szafran. Zalewam 1 szklanką wody. Gotuję ryż na bardzo małym ogniu do momentu aż będzie al dente. Należy przemieszać go kilka razy aby się nie skleił.Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula zarumieni się dolewam ocet balsamiczny. Smażę jeszcze przez minutę aż ocet odparuje a cebula zacznie się karmelizować.Dosypuję mieszankę owoców morza. Zwiększam ogień i przykrywam patelnię.Kiedy składniki się rozmrożą dodaję pokrojoną paprykę, ryż razem z wodą, której nie wchłonął i przyprawy. Gotuję do momentu aż ryż zrobi się miękki i sos nieco zgęstnieje. Na ostatnie 3 minuty wsypuję mrożoną fasolkę szparagową. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dolać odrobinę wody, aby danie się nie przypaliło.
Wielkość opakowaniaSkład produktuJakość produktuSmak (wymaga doprawienia)Łatwość przygotowania4 . 2