Wykonanie
Coraz częściej sklepy, które jeszcze do niedawna uważane były za dyskontowe, oferują produkty typu premium. Jakiś czas temu miałam okazję przekonać się o tym kupując całkiem niezłe mule w Lidlu . Dzisiaj natomiast szukając
fasolki w Biedronce znalazłam tam również paellę z
owocami morza. Nie zastanawiając się zbyt długo postanowiłam sprawdzić co znajduje się w środku.W odróżnieniu od muli z Lidla, paella jest produktem mrożonym. Zgodnie z informacją na pudełku zapakowana została pod koniec grudnia, a data przydatności do spożycia wynosi prawie dwa lata.Skład produktu jest całkiem niezły. W opakowaniu znalazłam 4
małże z muszlami i całkiem sporo
mięsa z muli, 2 duże i 4 małe krążki
kalmarów i garść
krewetek (chyba najmniejszych jakie widziałam). Dodatkowo opakowanie zawiera porcję warzyw, m.in .
paprykę i
czosnek. Produkt kosztuje 11,99 zł, więc nie jest to wygórowana cena, biorąc pod uwagę zawartość opakowania. Przyczepić można się jedynie do zastosowanych konserwantów.


Na opakowaniu znajduje się sposób przygotowania dania. Autor niestety zapomniał o przyprawach, więc nieco zmodyfikowałam przepis wg własnego pomysłu.Składniki na porcję dla 2-3 osób*:1 opakowanie mrożonej
mieszanki warzyw i owoców morza1/2 szklanki
ryżu1
czerwona cebula1/2
papryki1/2 szklanki
mrożonej fasolki szparagowej (można dać
groszek)spora szczypta
szafranu (ok 20 nitek)1 łyżeczka
ziół prowansalskich1/2 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka
kurkumy2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
sosu worcestersól morskaświeżo mielony
pieprz kolorowy*zwykle gotuję dla 2 osób, niemniej tym razem porcja wyszła dużo większa.Przygotowanie:Do małego rondelka wsypuję przepłukany
ryż i
szafran. Zalewam 1 szklanką
wody. Gotuję
ryż na bardzo małym ogniu do momentu aż będzie al dente. Należy przemieszać go kilka
razy aby się nie skleił.Na patelni rozgrzewam
oliwę i smażę
cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy
cebula zarumieni się dolewam
ocet balsamiczny. Smażę jeszcze przez minutę aż
ocet odparuje a
cebula zacznie się karmelizować.Dosypuję mieszankę
owoców morza. Zwiększam ogień i przykrywam patelnię.Kiedy składniki się rozmrożą dodaję pokrojoną
paprykę,
ryż razem z
wodą, której nie wchłonął i
przyprawy. Gotuję do momentu aż
ryż zrobi się miękki i sos nieco zgęstnieje. Na ostatnie 3 minuty wsypuję
mrożoną fasolkę szparagową. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dolać odrobinę
wody, aby danie się nie przypaliło.


Wielkość opakowaniaSkład produktuJakość produktuSmak (wymaga doprawienia)Łatwość przygotowania4 . 2