ßßß
Składniki:dyniasól morskaoliwa z oliwekzioła prowansalskiepapryka mielona ostraDynię umyć, przekroić na połowę, a następnie na ćwiartki, obrać ze skóry.Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć dynię na plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasno dyniowe chipsy, skropić je oliwą, posypać solą. Połowę porcji możemy posypać ziołami, drugą część mieloną papryką.
Chipsy wypiekać w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez około 50- 60 minut - aż się zarumienią i będą chrupkie - uważając, by ich nie przypalić.Biję się w piersi - miejscami troszkę mi się spiekły, ale generalnie wyszły fajne, chociaż moje dzieci jakoś nie specjalnie doceniły tą dyniową odsłonę chipsów;)