Wykonanie
Przy pięknej, sobotniej aurze przyszła
pora na kuliminacyjne zbiory z naszego przydomowego warzywniaczka, którego niekowestionowaną królową okazała się
dynia.W poszukiwaniu inspiracji na jej kulinarne wykorzystanie natknęłam się na
dyniowe chipsy na blogu: Kuchenne Szaleństwa .Postanowiłam przetestować zamieszczony tam przepis, tradycyjnie dodając coś od siebie;)
Składniki:
dyniasól morskaoliwa z oliwekzioła prowansalskiepapryka mielona ostra
Dynię umyć, przekroić na połowę, a następnie na ćwiartki, obrać ze skóry.Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć
dynię na plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasno
dyniowe chipsy, skropić je
oliwą, posypać
solą. Połowę porcji możemy posypać
ziołami, drugą część mieloną
papryką.
Chipsy wypiekać w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez około 50- 60 minut - aż się zarumienią i będą chrupkie - uważając, by ich nie przypalić.Biję się w piersi - miejscami troszkę mi się spiekły, ale generalnie wyszły fajne, chociaż moje dzieci jakoś nie specjalnie doceniły tą
dyniową odsłonę
chipsów;)