ßßß Cookit - przepis na Chipsy z dyni

Chipsy z dyni

nazwa

Wykonanie

Przy pięknej, sobotniej aurze przyszła pora na kuliminacyjne zbiory z naszego przydomowego warzywniaczka, którego niekowestionowaną królową okazała się dynia.
W poszukiwaniu inspiracji na jej kulinarne wykorzystanie natknęłam się na dyniowe chipsy na blogu: Kuchenne Szaleństwa .
Postanowiłam przetestować zamieszczony tam przepis, tradycyjnie dodając coś od siebie;)
Składniki:
dynia
sól morska
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
papryka mielona ostra
Dynię umyć, przekroić na połowę, a następnie na ćwiartki, obrać ze skóry.
Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć dynię na plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasno dyniowe chipsy, skropić je oliwą, posypać solą. Połowę porcji możemy posypać ziołami, drugą część mieloną papryką.
Chipsy wypiekać w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez około 50- 60 minut - aż się zarumienią i będą chrupkie - uważając, by ich nie przypalić.
Biję się w piersi - miejscami troszkę mi się spiekły, ale generalnie wyszły fajne, chociaż moje dzieci jakoś nie specjalnie doceniły tą dyniową odsłonę chipsów;)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/10/chipsy-z-dyni.html