ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z jarmużem

Zapiekanka ziemniaczana z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Jarmuż to całkiem niedawno odkryte przeze mnie warzywo. Zastanawiając się do czego mogę je wykorzystać pomyślałam o plackach ziemniaczanych. Niestety po starciu ziemniaków, cukinii i cebuli moje lenistwo wzięło górę i zrezygnowałam ze smażenia. Od razu zaświeciła mi się lampka i wpadałam na pomysł zapiekanki. Przełożyłam całą zawartość miski do formy na tartę i wstawiłam do piekarnika. Zresztą tak jest zdrowiej, prawda? 😉
Zapiekanka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego bez problemu można zapakować ją do pojemnika i zabrać na lunch do pracy.
Składniki:
4 ziemniaki
4 liście jarmużu
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1/2 szklanki mąki
10 plasterków salami
2 pomidory
50 g sera feta
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa ścieram na tarce: ziemniaki, cukinia, łodygi jarmużu, cebula i czosnek. Liście jarmużu siekam najdrobniej jak się da.
Dodaję jajka i mąkę. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam wszystkie składniki i przekładam do formy na tartę.
Układam na wierzchu pokrojone w plasterki salami i pomidory oraz posypuję pokruszoną fetą.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/zapiekanka-ziemniaczana-z-jarmuzem