Wykonanie
Jarmuż to całkiem niedawno odkryte przeze mnie warzywo. Zastanawiając się do czego
mogę je wykorzystać pomyślałam o plackach ziemniaczanych. Niestety po starciu
ziemniaków,
cukinii i
cebuli moje lenistwo wzięło górę i zrezygnowałam ze smażenia. Od razu zaświeciła mi się lampka i wpadałam na pomysł zapiekanki. Przełożyłam całą zawartość miski do formy na tartę i wstawiłam do piekarnika. Zresztą tak jest zdrowiej, prawda? 😉

Zapiekanka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego bez problemu można zapakować ją do pojemnika i zabrać na lunch do pracy.Składniki:4
ziemniaki4 liście
jarmużu1
cukinia1
cebula2 ząbki
czosnku2
jajka1/2 szklanki
mąki10 plasterków
salami2
pomidory50 g
sera fetasól morskaświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:Wszystkie warzywa ścieram na tarce:
ziemniaki,
cukinia, łodygi
jarmużu,
cebula i
czosnek. Liście
jarmużu siekam najdrobniej jak się da.Dodaję
jajka i
mąkę. Doprawiam
solą i
pieprzem. Mieszam wszystkie składniki i przekładam do formy na tartę.Układam na wierzchu pokrojone w plasterki
salami i
pomidory oraz posypuję pokruszoną
fetą.Piekę w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.