Wykonanie
Awokado ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze, nazywane jest
gruszką młodości. Wszystko za sprawą obecności w nim witamin C, E, A i z grupy B oraz potasowi, likopenowi i luteinie.
Awokado zawiera również kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu i przeciwdziała nowotworom.Zawartości dużej ilości dobrego tłuszczu (kwasu oleinowego) ułatwia organizmowi przyswajanie witamin i pozostałych związków odżywczych. Warto jednak pamiętać, że jest to
owoc bardzo kaloryczny, więc osoby dbające o linię powinny spożywać go w odpowiednich ilościach.

Porcja zdrowia o porankuJa najczęściej
awokado kładę na kanapkę zamiast
masła. Wybieram ten
owoc głównie na śniadanie, dzięki
czemu mój organizm otrzymuje porcję zdrowia już o poranku.
Awokado samo w sobie nie posiada smaku, niemniej idealnie pasuje jako dodatek do innych dań. Świetnie komponuje się na kanapkach.2 kromki
chleba z
mąki pełnoziarnistej1/4
awokado pokrojonego w paseczkikawałek
wędzonego lososia2 plasterki
sera z
mleka koziego (lub innego ulubionego
sera)2 plasterki
pomidorakilka listków
rukoliświeżo zmielony
pieprz (idealnie pasuje do
awokado)