ßßß Cookit - przepis na Kanapka z awokado i łososiem, czyli zdrowe śniadanie

Kanapka z awokado i łososiem, czyli zdrowe śniadanie

nazwa

Wykonanie

Awokado ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze, nazywane jest gruszką młodości. Wszystko za sprawą obecności w nim witamin C, E, A i z grupy B oraz potasowi, likopenowi i luteinie. Awokado zawiera również kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu i przeciwdziała nowotworom.
Zawartości dużej ilości dobrego tłuszczu (kwasu oleinowego) ułatwia organizmowi przyswajanie witamin i pozostałych związków odżywczych. Warto jednak pamiętać, że jest to owoc bardzo kaloryczny, więc osoby dbające o linię powinny spożywać go w odpowiednich ilościach.
Porcja zdrowia o poranku
Ja najczęściej awokado kładę na kanapkę zamiast masła. Wybieram ten owoc głównie na śniadanie, dzięki czemu mój organizm otrzymuje porcję zdrowia już o poranku. Awokado samo w sobie nie posiada smaku, niemniej idealnie pasuje jako dodatek do innych dań. Świetnie komponuje się na kanapkach.
2 kromki chleba z mąki pełnoziarnistej
1/4 awokado pokrojonego w paseczki
kawałek wędzonego lososia
2 plasterki sera z mleka koziego (lub innego ulubionego sera)
2 plasterki pomidora
kilka listków rukoli
świeżo zmielony pieprz (idealnie pasuje do awokado)
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/kanapka-z-awokado-i-lososiem-czyli-zdrowe-sniadanie