Wykonanie

1
jajkokromka
chlebaplaster
wędzonego łososiasos holenderskigarść
rukolisól i
pieprzJaja muszą być jak najświeższe. Im starsze, tym słabsza otoczka
białka, i tym większe szanse, że nasze
jajko rozpłynie się na boki i będzie miało mało eleganckie postrzępione brzegi. Nie wrzucajcie też jaj bezpośrednio ze skorupki do
wody. Wytłuczcie je najpierw do kokilek i delikatnie spuszczajcie do
wody, jedno po drugim.
Woda nie powinna wrzeć. Powinna delikatnie pykać (około 85 stopni, jeśli macie mały garnek, to trochę więcej, bo spadnie temperatura, gdy wrzucicie wasze
jaja).
Ocet dodajemy na oko. Nie potrzeba go wcale dużo, powinien być ledwo wyczuwalny w smaku. Około łyżki na litr. Przygotujcie też łyżkę cedzakową i ściereczkę do suszenia waszych
jajek oraz timer. Zależnie od wielkości zrobienie idealnego
jajka zajmie mniej więcej trzy minuty (jeśli było w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki).Są dwa sposoby na uzyskanie idealnych, okrągłych
jajek z
żółtkiem w środku: bardzo wysoki garnek, albo wirek. Pierwszy sprawdza się w hotelowej kuchni, gdy musicie ich przygotować dziesiątki lub setki. Bierzecie bardzo wysoki i duży gar, i gdy
woda jest już gotowa, wrzucacie jedno po drugim. Spuszczacie je właściwie na
wodę, nie wrzucajcie z wysoka. Długa
droga do dna powoduje, że
jajko ładnie się owija swoim
białkiem i ścina zanim wyląduje, co
daje mu śliczny kształt
łezki. W tym wypadku gotujcie je odrobinę krócej i schładzajcie w misce z
lodem, a gdy będziecie gotowi do podania, odgrzewajcie je w gorącej wodzie. W domu jednak rzadko będziecie potrzebować tyle jaj, polecam więc metodę wirka. W rondelku robicie łyżką wir, spławiacie w sam środek
jajko, po chwili owinie się ono wokół siebie i będzie idealnie okrągłe. Jeśli macie kilka
jajek, spuszczajcie je jedno po drugim tak, by kolejne goniły te wcześniejsze, gdy płyną z prądem wokół garnka. Testujcie dotykiem w czasie gotowania (ostrożnie, są bardzo delikatne), mają odbijać pod palcem. Z czasem nie będziecie potrzebowali timera. Po wyjęciu z
wody, włóżcie je na kilka sekund do zimnej
wody i przygotujcie
sos holenderski ( http://classy-chef.blogspot.com/2014/08/sos-holenderski.html?m=1 ). Następnie posmarujcie kromkę
chleba masłem i smarzcie przez chwilę na patelni. Na grzance ułóżcie
rukolę,
łososia,
jajko, a następnie polejcie
sosem holenderskim.