Wykonanie
Sałatka grecka, to kolorowy, lekki i bardzo smaczny przepis na wiosenną kolację. Równie dobrze można poczęstować nią niespodziewanych gości.Składniki:½ główki
sałaty lodowej1
ogórek świeży2-3
pomidory, mogą być koktajlowe (tych potrzeba nieco więcej)połowa świeżej
papryki czerwonej słodkiej
kukurydza konserwowa1
cebula czerwona5 łyżek
oliwy2 łyżeczki
suszonego oregano1 opakowanie
sera sałatkowego typu
feta (ja użyłam
sera „Pilos” – jest mniej słony)listki
bazyliisól do smakuPrzygotowanie:
Oliwę mieszamy z
oregano oraz szczyptą
soli i odstawiamy.
Sałatę płuczemy, osuszamy, rozdrabniamy na kawałki, wkładamy do salaterki i delikatnie oprószamy
solą.
Pomidory kroimy w kostkę, jeśli używamy koktajlowych, to na pół.
Paprykę również kroimy w kostkę.
Ogórki obieramy, pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż i kroimy w półplasterki.
Cebulę również kroimy w półplasterki i rozdzielamy poszczególne warstwy.Tak przygotowane warzywa dodajemy do salaterki z
sałatą i delikatnie solimy. Dodajemy
bazylię, kilka listków pozostawiamy do dekoracji.
Sałatkę delikatnie mieszamy, posypujemy pokrojonym w kostkę
serem. Dekorujemy listkami
bazylii i polewamy
oliwą z
oregano.
Sałatka grecka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, u nas znikła niemal natychmiast.Smacznego!