ßßß
Sałatka grecka, to kolorowy, lekki i bardzo smaczny przepis na wiosenną kolację. Równie dobrze można poczęstować nią niespodziewanych gości.Składniki:½ główki sałaty lodowej1 ogórek świeży2-3 pomidory, mogą być koktajlowe (tych potrzeba nieco więcej)połowa świeżej papryki czerwonej słodkiejkukurydza konserwowa1 cebula czerwona5 łyżek oliwy2 łyżeczki suszonego oregano1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (ja użyłam sera „Pilos” – jest mniej słony)listki bazyliisól do smakuPrzygotowanie:Oliwę mieszamy z oregano oraz szczyptą soli i odstawiamy.Sałatę płuczemy, osuszamy, rozdrabniamy na kawałki, wkładamy do salaterki i delikatnie oprószamy solą. Pomidory kroimy w kostkę, jeśli używamy koktajlowych, to na pół. Paprykę również kroimy w kostkę. Ogórki obieramy, pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż i kroimy w półplasterki. Cebulę również kroimy w półplasterki i rozdzielamy poszczególne warstwy.Tak przygotowane warzywa dodajemy do salaterki z sałatą i delikatnie solimy. Dodajemy bazylię, kilka listków pozostawiamy do dekoracji. Sałatkę delikatnie mieszamy, posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Dekorujemy listkami bazylii i polewamy oliwą z oregano.Sałatka grecka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, u nas znikła niemal natychmiast.Smacznego!