Wykonanie
Oto przepis na najlepsze ciasto
marchewkowe pod słońcem. Raz na jakiś czas, przy różnych okazjach Karolina przychodziła do nas z blachą pysznego,
marchewkowego ciasta z równie fantastyczną polewą z
serka filadelphia. Poprosiliśmy ją o przepis, upiekliśmy ciasto i… wyszło nam równie genialnie. Polecamy! Wypróbuj przepis Karoliny!Składniki na ciasto:4
jajka2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki3 szklanki tartej
marchewki1 szklanka pokruszonych
włoskich orzechów1 szklanka
oleju2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cynamonuSposób wykonania ciasta
marchewkowego:Do miski wrzucamy:
jajka,
cukier i
olej. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej, dość puszystej konsystencji.Następnie dodajemy
mąkę,
sodę i
cynamon. Miksujemy masę dokładnie, a na sam koniec dodajemy drobno startą
marchew (
marchew ścieramy na drobnych oczkach tartki) – znowu miksujemy oraz dodajemy pokruszone w rękach
włoskie orzechy.Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-35 min, w temperaturze 180 stopni.Składniki na krem:Pół kostki
masła (100 gram)400 gram (dwie sztuki)
serka filadelphia (może być inny
naturalny serek – np. świetnie sprawdza się
Maćkowy)szklanka
cukru pudruopakowanie
cukru wanilinowegoSposób wykonania kremu:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i… miksujemy tak długo, aż masa zamieni nam się w pyszny, kładki krem.Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciasta możemy posmarować je kremem oraz wstawić na jakiś czas do lodówki.Jeżeli korzystacie z tego przepisu na ciasto
marchewkowe –
dajcie znać jak Wam poszło.