ßßß Cookit - przepis na Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

nazwa

Wykonanie

Kurczak po chińsku. Dziś na talerzu dalekowschodnia inspiracja – delikatny filet z piersi kurczaka skąpany w orientalnym sosie, podany z warzywami i ryżem.
Składniki:
filet z piersi kurczaka
ryż
chińska mieszanka warzyw (np. Hortex)
sos ostry chiński (np. Blue Dragon)
sos sojowy
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, carry, sól
oliwa z oliwek
3 łyżki cukru
olej roślinny
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy papryką słodką, ostrą i carry, mieszamy z odrobiną oleju roślinnego.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelnię wsypujemy cukier oraz oliwę, rozpuszczamy cukier, aby powstał karmel i mieszamy w tym kurczaka.
Całość smażymy.
Na drugiej patelni (lub garnuszku) rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy rozmrożone warzywa.
Do podsmażonych warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka, całość mieszamy z odrobiną sosu sojowego.
Ugotowany ryż wykładamy z folii do miski, następnie napełniamy nim filiżankę i przekręcamy na talerz, aby był w ładnej kompozycji :-)
Do tego układamy kurczaka z warzywami i sos ostry (nie musi być podgrzany).
Kurczak po chińsku gotowy! Smacznego :-)
Źródło:http://kozakgotuje.pl/kurczak-po-chinsku