Wykonanie
Kurczak po chińsku. Dziś na talerzu dalekowschodnia inspiracja – delikatny
filet z piersi kurczaka skąpany w orientalnym sosie, podany z warzywami i
ryżem.Składniki:
filet z piersi kurczakaryżchińska
mieszanka warzyw (np. Hortex)sos ostry
chiński (np. Blue Dragon)
sos sojowyprzyprawy:
papryka słodka,
papryka ostra,
carry,
sóloliwa z oliwek3 łyżki
cukruolej roślinnySposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy
papryką słodką, ostrą i
carry, mieszamy z odrobiną
oleju roślinnego.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.Na patelnię wsypujemy
cukier oraz
oliwę, rozpuszczamy
cukier, aby powstał karmel i mieszamy w tym
kurczaka.Całość smażymy.Na drugiej patelni (lub garnuszku) rozgrzewamy odrobinę
oliwy i wrzucamy rozmrożone warzywa.Do podsmażonych warzyw dorzucamy usmażonego
kurczaka, całość mieszamy z odrobiną
sosu sojowego.Ugotowany
ryż wykładamy z folii do miski, następnie napełniamy nim filiżankę i przekręcamy na talerz, aby był w ładnej kompozycji :-)Do tego układamy
kurczaka z warzywami i sos ostry (nie musi być podgrzany).
Kurczak po chińsku gotowy! Smacznego :-)