Wykonanie
Proste, sycące danie kuchni azjatyckiej z
makaronem ryżowym.
Makaron ryżowy,
kurczak, mieszanka chińskich warzyw - ekspresowy obiad gotowy ;) przez pisanie magisterki mam ostatnio niewiele czasu dla siebie, a tym bardziej niewiele czasu na gotowanie, więc cenię sobie szybkie dania.
Składniki (na dwie porcje)1 pojedyncza
pierś z kurczaka1 paczka
mieszanki warzyw chińskich100g
makaronu ryżowegoSólPrzyprawa pięciu smaków
CurryOlej ryżowySos sojowyKoszt: 10złCzas wykonania: 20minWykonanie:W garnku gotujemy osoloną
wodę. Wrzucamy do niej
makaron ryżowy, mieszamy dokładnie, przykrywamy pokrywką, odstawiamy na ok. 5 minut.
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy odrobinę, posypujemy
przyprawą pięciu smaków i skrapiamy
sosem sojowym. Odstawiamy na chwilę.Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju, wrzucamy warzywa. Posypujemy
przyprawą i skrapiamy odrobinę
sosem sojowym. Smażymy kilka minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Gdy są już gotowe, przekładamy je na talerz.Znów rozgrzewamy odrobinę
oleju, wrzucamy na nią
kurczaka. Smażymy kilka minut, przewracając, aż będzie gotowy. Dodajemy warzywa, mieszamy, smażymy chwilkę wszystko razem.
Makaron, gdy zmięknie, odcedzamy, wrzucamy na patelnię, drewnianą
łopatką "kroimy" na mniejsze kawałki, mieszamy dokładnie z warzywami i
kurczakiem, chwilę smażymy razem. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy
sosem sojowym do smaku.Smacznego!