Wykonanie

Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka1
udko z kurczaka2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego2
jajka1,5 opakowania
żelatyny3
marchewkikawałek
selera1
korzeń pietruszkigroszek zielony i
kukurydza konserwowa (mały słoiczek lub puszka)kilka ziarenek
ziela angielskiego i
liści laurowychsól,
pieprz do smaku2 łyżki
octuwodaSposób przygotowania:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy
włoszczyznę i zalewamy 1 litrem zimnej
wody. Lekko solimy, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielski. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny, po tym czasie
mięso i warzywa wyjmujemy.
Żelatynę wsypujemy do miski, zalewamy ok. 1/2 szklanki zimnej
wody, dodajemy zgniecione wcześniej wyparzone 2
jajka (ze skorupkami), całość mieszamy i czekamy, aż
żelatyna napęcznieje.
Żelatynę wrzucamy do
wywaru, dodając 2 łyżki
octu i na bardzo małym ogniu gotujemy
wywar, aż stanie się klarowny.
Wywar przecedzamy przez gazę i odstawiamy.
Marchewkę z
wywaru kroimy w kostkę lub plasterki.
Mięso kroimy na małe kawałki. W foremki (ja używam silikonowych, ale mogą to być np. filiżanki) wkładamy po trochu:
mięsa,
marchewki,
groszku,
kukurydzy i zalewamy
wywarem. Odstawiamy do stężenia.Smacznego!