Wykonanie
Gulasz powstał na życzenie jednego z domowników, któremu zachciało się teraz ćwiczyć kulturystykę… co my biedne
matki musimy znosić…. tysiące pomysłów, tysiące wybryków…. stale jakieś nowe atrakcje. Kiedyś wymyśliłam takie powiedzonko : „Dzieci są jak jazda kolejka górską, już ci się wydaje, że jesteś na górze i wyszedłeś na prostą a tu nagle niespodziewany zjazd w dół… „Wymyśliłam też inne powiedzonko – „Dzieci to nasze marzenie o wiecznej młodości…patrzymy na nie i wydaje nam się, że to my znowu mamy 18 lat” – i teraz chyba bardziej jestem na tym drugim etapie… patrząc na nie łudzę się, że mam te 18 lat i zapominam o tych latach naddatkuTak więc skoro mam możliwości, to z ochotą spełniam zachcianki tych, co są na specjalnej diecie, dbam żeby „im się mięśnie nie spalały”

Składniki:
łopatka wieprzowa chuda – 1 kg,
fasola czerwona z puszki – 2 szt ,
czosnek – 3 ząbki,
papryczka chilli – ½ szt,
pomidory suszone – 6 szt,
przecier pomidorowy – 70 g,
sól,
pieprz cayenne – do smaku.Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić na duże kawałki. Obsmażyć na
oleju ze wszystkich stron. Na tym samym
oleju zeszklić obrany i pokrojony w plastry
czosnek.
Mięso podlać
wodą – ilość taka, aby zakryła
mięso. Posolić, dodać
czosnek oraz posiekaną
papryczkę chilli. Dusić w rondlu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać połówki
suszonych pomidorów,
przecier pomidorowy oraz
fasolę. Otworzyć puszki, wylać
fasolę na sito i przelać zimną
wodą – płyn
spod fasoli nie jest ani zdrowy, ani smaczny. Lepsza byłaby zwykła gotowana
czerwona fasola, ale nie przewidziałam zachcianki i nie namoczyłam wcześniej – wyrodna matka jestemDusić dalej
mięso, aż do miękkości czyli jeszcze około 15- 20 minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Nie zagęszczałam sosu, bo latorośl wykluczyła taką ewentualność a ponadto część
fasoli się rozgotowała i zagęściła sos dostatecznie. Polecam bardzo smaczny gulasz, mocno pikantny.