Wykonanie
Z jakim skutkiem, zastanawiacie się pewnie? Cóż... nie
powiem Wam, że cudownym sposobem sprawiłam, że naleśniki smakują jak pączki, bo tak się nie stało ;)
Powiem Wam za to, że jest to ciekawa forma podania naleśników! Urzeka mnie to
marmoladowe oczko w szczelnych rulonikach. A jeśli chodzi o pączki, to ich namiastką jest słodziutka
marmolada różana, masełko i
cukier puder :)P.S. Wiedzieliście, że angielskim odpowiednikiem naszego Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika, który obchodzi się przed Środą Popielcową? I wszystko nam się tak ładnie układa w całość, nieprawdaż? ;)

Składniki na ciasto (około 12 naleśników):2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanka
mleka1,0-1,5 szklanki
wody2
jajkaszczypta
solimarmolada różana (lub inny smak) lub inne nadzienie2-3 łyżeczki roztopionego
masłacukier puder do posypania i obtoczeniaPrzygotowanie:Do miski wsypać
mąkę i
sól. Zrobić zagłębienie, wbić 2
jajka i wlać pół szklanki
mleka. Mieszać (np. trzepaczką okrągłą) stopniowo łącząc mokre składniki z
mąką. Dodać nieco więcej
mleka i "zagarniać" więcej
mąki do gęstej masy pośrodku naczynia. Dodawać w ten sposób resztę płynu i stopniowo powstanie jednolite ciasto. Ciasto musi być płynne, nie może być za gęste. Można też od razu wszystko wymieszać mikserem, mi jednak nie chce się go wyjmować i uruchamiać ;) Ciasto wylewać porcjami (u mnie niepełna chochla) na rozgrzaną suchą (smażę bez tłuszczu) patelnię, najlepiej naleśnikową. Smażyć kilka minut na dość sporym ogniu i gdy naleśnik
daje się poważyć odwracać
łopatką albo zręcznie podrzucić ;) Smażyć tak do wyczerpania ciasta.Naleśniki zawijać zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw na trzy części (1, 2),
potem zawinąć sam koniec złożonego naleśnika (3), nałożyć nadzienie (4) i zawijać do końca (5). Takie ruloniki można obtoczyć w ciepłym roztopionym
maśle (np. na płaskiej patelni), a następnie obsypać/obtoczyć
cukrem pudrem. Podawać w całości lub przekrojone na ukos albo prosto.




CREPES BITES INSPIRED BY DOUGHNUTS (POLISH "PĄCZKI")For the batter (for about 12-15 crepes):2 cups all-purpose
flour1 , 5 cup milk1 - 1 , 5 cup water2 eggspinch of saltAdditions:rose hip
marmalade or jam or other filling2-3 tablespoons butter, warm, meltedpowdered sugar for sprinklePreparation:Put
flour mixed with salt in a bowl,
make a well, add eggs and a half cup of milk. Start stirring in the middle, so the wet ingredients will mix with the
flour in the middle. Add
more milk and water and stir until you get smooth batter. It can't be too thick. Add
more liquid if needed. You can also use a food processor to mix the batter.Heat a non-stick frying pan,
pour some batter with a ladle and immediately
move the frying pan around. The batter should create the
thin layer on the bottom of the frying pan. Fry on medium heat for a few minutes, then flip over and fry one
more minute.
Make all crepes/pancakes the same way.Roll up crepes using graphic instruction above. Coat them with melted butter and powdered sugar.
Serve in piece or cut them in half. Sprinkle them with
more sugar before serving if you like.Experiment with other fillings, they don't have to be sweet! Great as finger food for party.Thanks for looking! Feel free to comment in English!