Wykonanie
Składniki:- nadzienie:około 700 g
rabarbaru5-10 łyżek
cukru1 łyżka
soku z cytryny- ciasto:250 g
mąki pszennej125 g
masła masła50 ml zimnego
mleka1
żółtko1 łyżka
cukru pudruszczypta
solifasola sucha jaś lub
ryż (do obciążenia ciasta)-
beza2
białka w temperaturze pokojowej100 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:W misce umieść
mąkę,
cukier puder,
sól i pokrojone w kostkę
masło. Wyrabiaj palcami, aż powstanie konsystencja zbliżona do okruszków. Następnie dodaj
żółtko i używając spiralnych końcówek miksera, zmiksuj. Miksując dodawaj stopniowo
mleko, ciasto powinno zacząć zbijać się w jedną całość. Uformuj z ciasta kulę,
owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.Przygotuj nadzienie. Umyty
rabarbar pokrój w centymetrowe kawałki, wrzuć do garnka lub głębokiej patelni, dosyp na początek 5 łyżek
cukru,
skrop sokiem z cytryny, podlej łyżką
wody w razie potrzeby. Podsmażaj około 15-20 minut, aż
rabarbar zmięknie,rozgotuje, nadmiar płynu odparuje, a całość zgęstnieje. Powinna być to konsystencja zbliżona do uprażonych na szarlotkę
jabłek, nie może być wodnista. W międzyczasie mieszaj i sprawdzaj czy całość się nie przysmaża, lecz jedynie dusi. Dosłódź w razie potrzeby.Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 C. Ciasto rozwałkuj na okrąg nieco większy niż Twoja forma do tarty (możesz użyć ceramicznej lub takiej z wyjmowanym dnem) i przełóż do formy, dociśnij i ponakłuwaj widelcem. Ciasto okryj papierem do pieczenia lub folia aluminiową i rozsyp
fasolkę. Piecz 15 minut z obciążeniem, a
potem zdejmij papier i
fasolkę (możesz użyć jej ponownie) i piecz kolejne 15 minut, do zarumienienia.Pod koniec czasu pieczenia
spodu tarty ubij na sztywno
białka. Następnie dalej ubijając dodawaj po łyżce
cukru, aż do uzyskania błyszczącej sztywnej piany bez
cukrowych grudek. Na koniec dodaj
mąkę ziemniaczaną.Temperaturę zmniejsz do 180 C. Na rumiany spód przełóż masę
rabarbarową, a na niej rozprowadź pianę z
białek. Piecz około 20-30 minut, aż piana się zarumieni. Studź z piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!


