ßßß
Składniki (przepis na około 20 placuszków):1 i 1/3 szklanki mąki pszennej1 i 1/2 łyżki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 duży dojrzały banan1 jajko1 szklanka mlekaok 150 g borówekPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól), w drugiej mokre (rozgnieciony na papkę banan, jajko, mleko), a następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z powierzchnią nieprzywieralną (smażę bez tłuszczu) i dużą łyżką wykładać porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu. Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki można przewrócić placuszki na druga stronę. Smażyć dalej aż do zarumienienia. Po usmażeniu lekko przestudzić (borówki w placuszkach są na początku mocno rozgrzane i parzą). Podawać ciepłe z kwaśną śmietaną i owocami lub z jogurtem, syropem klonowym, syropem owocowym lub wedle uznania. Smacznego!