Wykonanie
Poranek. Czas wynurzyć się z miękkich pieleszy i zwlec się z łóżka. Czas wsunąć stopy w niewygrzane kapcie i powędrować do kuchni. Czas zrobić placuszki i zjeść pyszne śniadanie! Do tego zaparzyć kubek ulubionej
kawy lub
herbaty. Nie wiem jak Wam, ale mnie się wydaje, że miło zacząć dzień na B.
Bananowo,
borówkowo, bardzo smacznie. Bueno! :)

Składniki (przepis na około 20 placuszków):1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 duży dojrzały
banan1
jajko1 szklanka
mlekaok 150 g
borówekPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać składniki suche (
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól), w drugiej mokre (rozgnieciony na papkę
banan,
jajko,
mleko), a następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Dodać
borówki i delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z powierzchnią nieprzywieralną (smażę bez tłuszczu) i dużą łyżką wykładać porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu. Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki można przewrócić placuszki na druga stronę. Smażyć dalej aż do zarumienienia. Po usmażeniu lekko przestudzić (
borówki w placuszkach są na początku mocno rozgrzane i parzą). Podawać ciepłe z kwaśną
śmietaną i
owocami lub z
jogurtem,
syropem klonowym,
syropem owocowym lub wedle uznania. Smacznego!
