Wykonanie
Bardzo cienkim, bo z tortilli. Dawno nie było o pizzy . A ponieważ przedwczoraj przygotowywałam domowe pszenne tortille, była wspaniała okazja, żeby nadrobić zaległości. Ekstremalnie cienki spód, przyjemnie opieczony, no i cała reszta, którą w pizzy uwielbiam. Opowiadałam Wam już chyba setki
razy! Dość gadania i do roboty, chciałoby się
rzec, ale roboty jest niewiele, no i pogadać można dodając ulubione składniki - każdy na swój placek.

Składniki:pszenne tortille (mogą być domowe - przepis tutaj, lub gotowe, ze sklepu)puszka
pomidorów (najlepiej krojonych)kilka ząbków
czosnkusól,
oreganostarta
mozzarellaulubione dodatki np.
cebula,
papryka,
oliwki,
pieczarki,
kapary,
szynka,
salami,
wędzony łosoś itp.Przygotowanie:Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, wrzucić
pomidory z puszki, wcisnąć 1-2 obrane ząbki
czosnku i smażyć na średnim ogniu, aż powstanie dość gęsty sos. Doprawić
solą do smaku. Taka porcja sosu wystarczy na 4-6 placków. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 C. Tortille wysmarować
sosem pomidorowym, posypać niewielką ilością startej
mozzarelli, dodać ulubione dodatki (u mnie
cebula,
szynka,
papryka), a następnie posypać drugą warstwą
startego sera. Na koniec posypać
oregano. Tak przygotowane pizze układać na kratce - dzięki temu spód się podpiecze. Można piec na blasze, ale wtedy spód pozostanie miękki. Piec około 8-10 minut (trzeba co parę minut kontrolować, bo pizza szybko się przyrumienia). Na
serze powinny pojawić się bąbelki, a brzeg tortilli lekko się zarumieni. Przed podaniem można podzielić na mniejsze kawałki. Smacznego!

