ßßß

Składniki:1 szklanka kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy mielonej),1 szklanka wody,1 szklanka pokrojonych suszonych daktyli,1/2 szklanki cukru trzcinowego,1/2 szklanki oleju,1 łyżeczka cynamonu,1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,2 goździki,szczypta gałki muszkatołowej,1 szklanka mąki żytniej,1 szklanka mąki pszennej,1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów,1 łyżeczka sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:W garnku łączymy wszystkie mokre składniki, dodając do nich cukier, cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy i dodajemy daktyle. Całość zagotowujemy mieszając. Gdy wywar zacznie wrzeć w całej objętości odstawiamy garnek z palnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Mąkę przesiewamy przez sito (ewentualne otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucamy z powrotem do miski). Dodajemy proszek do pieczenia i sodę.
Gdy masa w garnku całkowicie ostygnie, wyławiamy goździki, wlewamy roztwór do mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy także migdały. Powstała masa będzie dość lepka (całkiem jak piernik). Przekładamy ją do foremek papierowych lub silikonowych wypełniając foremki do 3/4 wysokości.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w opcji "góra-dół" i pieczemy tak przez 30 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy przez około 8-10 minut. Najlepiej jest sprawdzić czy babeczki patyczkiem - powinien być suchy!Smacznego!